Bulgaria propune înființarea unui centru maritim multinațional pentru siguranța transportului în Marea Neagră

Bulgaria a propus găzduirea unui centru maritim multinațional pentru a asigura siguranța transportului în partea de vest a Mării Negre. Premierul Rosen Zhelyazkov a făcut acest anunț după ce a participat la summitul „Pace și securitate pentru Ucraina” de la Paris, găzduit de președintele francez Emmanuel Macron.

Bulgaria propune înființarea unui centru maritim multinațional pentru siguranța transportului în Marea Neagră

Propunerea bulgară include înființarea unui sediu multinațional pentru a stabili liniile directoare pentru transport maritim și pentru a efectua monitorizarea infrastructurii critice și a potențialelor acțiuni ostile pe calea aerului și pe mare în regiunea Mării Negre .

Summit-ul a reunit lideri din peste 30 de țări, iar accentul central a fost asigurarea unui sprijin continuu pentru Ucraina, atât militar cât și civil, deoarece caută o poziție puternică în negocierile de pace. Prim-ministrul Zhelyazkov a subliniat importanța cooperării regionale, făcând referire la eforturile comune de acțiune împotriva minelor care implică Bulgaria, România și Turcia, care au contribuit la restabilirea transportului comercial în Marea Neagră. Zhelyazkov a subliniat că o astfel de cooperare este esențială atât pentru securitatea regională, cât și pentru cea globală.

CITESTE SI: Rusia și Ucraina convin încetarea focului în Marea Neagră

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski și-a exprimat îngrijorarea cu privire la poziția Rusiei față de pace, declarând că Moscova nu este interesată de negocieri adevărate, ci încearcă să prelungească conflictul în timp ce își extinde teritoriile.

Zelenski a întărit necesitatea unor sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei și a unui ajutor suplimentar pentru Ucraina. În mod similar, premierul britanic Keir Starmer a subliniat că nu este momentul să ridice sancțiunile și a subliniat importanța aplicării unei presiuni sporite asupra Rusiei pentru a o aduce la masa negocierilor.

Cancelarul german Olaf Scholz și-a exprimat, de asemenea, scepticismul cu privire la intențiile Rusiei, menționând că Moscova continuă să adauge noi cereri după fiecare rundă de negocieri, ceea ce sugerează o lipsă de interes pentru pacea reală.

Între timp, președintele francez Macron a reiterat că forțele de sprijin propuse nu vor servi ca forțe de menținere a păcii și nu vor fi angajate în luptă. În schimb, aceste forțe ar fi staționate în locații strategice din Ucraina, sub rezerva unui acord de pace. El a subliniat importanța securizării unui acord de pace pentru Ucraina și a declarat că țările europene implicate trebuie să fie pregătite pentru posibilitatea ca SUA să nu sprijine desfășurarea.

La summit, Macron a discutat și despre viitorul menținerii păcii în Ucraina, inclusiv despre potențiala supraveghere internațională pentru monitorizarea încetării focului. Cu toate acestea, oficiali ruși, inclusiv purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe Maria Zakharova, s-au opus ferm ideii, argumentând că misiunea europeană de menținere a păcii a fost, în esență, o intervenție militară, care ar putea escalada tensiunile dintre NATO și Rusia.

Urmareste stirile TeleM Iasi si pe pagina noastra de Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *