Bulgaria ameninta Olanda si Austria daca nu primeste un vot pozitiv pentru aderarea in Schengen

schengen

Extinderea spațiului Schengen pentru a include România și Bulgaria este pusă sub semnul întrebării înaintea votului de astazi. Austria și Țările de Jos sunt în continuare îngrijorate de admiterea uneia sau a ambelor țări.

Opoziția se pregătește de câteva zile, dar a devenit evident miercuri, după ce ambasadorii UE s-au întâlnit pentru a discuta acest subiect. Se așteaptă ca miniștrii de interne din Uniunea Europeană să decidă astăzi cu privire la candidaturile îndelung blocate. Este nevoie de o aprobare unanimă pentru a admite noii membri în Schengen și pentru a elimina controalele la toate frontierele interne.

„Austria este principala reținere”, a declarat miercuri după-amiază un diplomat UE de rang înalt, vorbind sub rezerva anonimatului din cauza sensibilității subiectului.

Este deja clar că nu există unanimitate”, a declarat un alt diplomat. „Cei care nu sunt de acord își vor face auzite punctele de vedere în timpul dezbaterii.”

Austria susține că noul aflux de solicitanți de azil prin ruta Balcanilor de Vest demonstrează că extinderea Schengen spre est ar trebui amânată.

„Suntem supuși unei presiuni enorme din cauza migrației neregulamentare, chiar dacă suntem o țară fără ieșire la mare din UE și nu o țară cu frontieră externă”, a declarat luna trecută cancelarul austriac Karl Nehammer. La rândul său, Țările de Jos sunt deschise la aderarea României, dar se opun în continuare intrării Bulgariei din cauza a ceea ce spun că sunt elemente de stat de drept nerezolvate.

Bulgaria are un guvern interimar din august, după o serie de alegeri neconcludente.

Cu toate acestea, atât Austria, cât și Țările de Jos intenționează să sprijine cel de-al treilea candidat rămas în așteptare pentru aderarea la Schengen: Croația, ceea ce face ca admiterea să fie o concluzie de la sine înțeleasă.

Republica Cehă, care deține în prezent președinția rotativă a Consiliului UE, intenționează să organizeze joi două voturi separate: unul privind Croația și un al doilea privind Bulgaria și România.

În pofida circumstanțelor nefavorabile, cehii intenționează în continuare să meargă mai departe cu voturile, potrivit Euronews, deși ordinea de zi s-ar putea schimba în ultimul moment. Diplomații recunosc că, chiar dacă România ar reuși să depășească opoziția Austriei, tot ar fi blocată să adere la Schengen, deoarece candidatura sa a devenit întrepătrunsă politic și tehnic cu cea a Bulgariei.

„Decuplarea este foarte complicată din motive juridice și tehnice. Consiliul ar trebui să ceară un aviz din partea Parlamentului European înainte de a putea reveni asupra acestei chestiuni”, a declarat un diplomat UE.

Un rezultat negativ joi ar da o lovitură politică atât României, cât și Bulgariei, în condițiile în care cele două țări se află pe lista de așteptare a Schengen cel puțin din 2011 – cu ani înaintea Croației.

Comisia Europeană și Parlamentul European au ajuns la concluzia că, cele două țări sunt pregătite să adere la spațiul Schengen și au îndemnat statele membre să le aprobe candidaturile fără nicio altă întârziere.

În ultimii ani, Franța, Germania, Suedia, Danemarca, Finlanda și Belgia – țări care, în trecut, s-au opus extinderii Schengen – și-au înmuiat poziția și au devenit agreabile.

Dar, întrucât aderarea necesită unanimitate, un simplu „nu” poate duce la eșec întregul acord. Potrivit diplomaților, Consiliul ar putea reveni asupra acestei probleme în martie, sub viitoarea președinție suedeză.

Ivan Demerdzhiev, ministrul interimar de interne al Bulgariei, a lăsat să se înțeleagă că țara sa va lua măsuri de retorsiune împotriva Austriei și a Țărilor de Jos dacă candidatura țării sale nu va avea succes, dar nu a oferit detalii suplimentare cu privire la ceea ce ar însemna acest lucru în practică.

„Olanda și Austria încearcă să își depășească problemele interne prin poziția pe care o adoptă față de Bulgaria, dar ar trebui să se remarce în mod clar că aceasta nu este poziția europeană. Răspunsul nostru va fi reciproc la ceea ce primim”, a declarat marți Demerdzhiev pentru Euronews Bulgaria.

„Atunci când ni se va cere să luăm o poziție în astfel de probleme, vom ține cont și de faptul că nu trebuie să ne ținem întotdeauna de ceea ce există ca valori ale Uniunii, ca principii de acțiune ale Uniunii, ci că am putea rezolva diverse alte probleme și prin pozițiile noastre (proprii), care privesc probleme europene”, a completat acesta.

Spațiul Schengen permite călătoriile transfrontaliere fără a fi nevoie de pașaport sau de a trece prin controale la frontieră. În prezent, acesta cuprinde 26 de țări, inclusiv 22 de state membre ale UE, și aproape 420 de milioane de cetățeni.

Aderarea la Schengen este o obligație legală pentru fiecare țară din UE. Doar Irlanda, care a negociat în urmă cu câteva decenii o clauză de excludere, și Cipru, care rămâne divizat între nord și sud, nu au solicitat să adere la spațiul fără pașapoarte.