Bugetul municipiului Vaslui, aprobat; 209 milioane de lei pentru cheltuieli de dezvoltare

BANI

Consilierii locali din municipiul Vaslui au votat joi, în unanimitate, bugetul pentru anul 2023, care cuprinde suma de peste 331 de milioane de lei la capitolul venituri şi suma de aproximativ 393 de milioane de lei în ceea ce priveşte cheltuielile, dintre care 209 milioane de lei reprezintă cheltuieli de dezvoltare.

Primarul municipiului Vaslui, Vasile Pavăl, a menţionat că este pentru prima dată când suma prevăzută pentru capitolul dezvoltare este mai mare decât cea prevăzută pentru secţiunea funcţionare, situaţie datorată numeroaselor proiecte cu finanţare europeană.

‘Proiectul adună propunerile cetăţenilor, ale reprezentanţilor partidelor politice şi ale unor organizaţii de tineret, pe care le-am cuantificat şi am încercat să le găsim locul în vederea rezolvării lor. (…) Preocupările noastre în ultima perioadă au fost foarte intense în direcţia atragerii de fonduri şi finalul anului 2023 ne va găsi cu venituri mult mai mari decât cele cu care pornim la drum. (…) Au fost făcute amendamente cărora noi, cei din executiv vom avea obligaţia să le găsim sursele de finanţare, astfel încât bugetul final să fie un buget care răspunde cerinţelor actuale’, a spus primarul Vasile Pavăl.

Reprezentanţii USR din Consiliul Local au subliniat importanţa angajării de specialişti în implementarea de proiecte de dezvoltare.

‘Avem cel mai mare buget la dezvoltare din istoria oraşului, peste 200 de milioane de lei, mare parte din ele pe fonduri europene. Sper ca la finalul anului să nu fim martorii şi ai celei mai mari sume de excedent bugetar. De asta, părerea mea ar fi că trebuie pe partea de implementare proiecte să mai fie ocupate nişte locuri vacante, pentru că cel puţin proiectele pe POR şi PNRR au o birocraţie destul de vastă, se pierde foarte mult timp cu partea de hârtii şi cred că departamentul respectiv ar avea nevoie de un suflu nou, de oameni care să pună umărul la absorbţia acestor bani’, a transmis consilierul local Dragoş Chirica.

Consilierii locali din municipiul Vaslui au aprobat, totodată, repartizarea excedentului bugetar provenit din anul 2022, în valoare de aproximativ 70 de milioane de lei, banii urmând să fie folosiţi pentru diverse proiecte de investiţii.

Potrivit proiectului de hotărâre propus spre aprobarea Consiliului Local, excedentul bugetar, mai mare cu circa 10 milioane de lei faţă de cel înregistrat în anul 2021, urmează să fie folosit în mare parte pentru modernizarea infrastructurii rutiere. Astfel, executivul local are în plan efectuarea unor lucrări în valoare de aproximativ 23 de milioane de lei privind modernizarea şi reabilitarea unor străzi.