Bugetul municipiului Iasi discutat aprins in CL

Bugetul Iasului intra in plenul Consiliului Local cu aviz negativ de la comisiile de specialitate, ceea ce va duce, cel mai probabil, la respingerea proiectului. Forma actuala a bugetului este multumitoare doar de catre consilierii PNL si PMP, in timp ce USRPLUS si PSD propun o serie de amendamente si regandirea unor alocari bugetare.

Au început dezbaterile pe proiectul de buget. Bugetul municipiului Iași este unul complex, cuprizând multe proiecte de dezvoltare și reconstrucția a zeci de străzi din municipiu. În total, în bugetul municipiului Iași s-a prins suma totală de 1.2 miliarde de lei. Banii sunt destinați pentru salarii și investiții.

Mihai Chirica, primar Iași

„Este un buget construit în condiții de pandemie. Un buget care a încercat să asigure continuitatea serviciilor publice, dar și buget de dezvoltare pentru că din volumul total de finanțare aproape jumătate este pentru investiții, o sumă vine din fonduri europene, o sumă este prevăzută din fondurile locale. Vrem să asigurăm continuitatea tuturor activităților primăriei în aceste condiții foarte grele și pe niște provocări foarte importante cum ar fi campania de vaccinare care are nevoie de finanțare, susținerea învățământului a serviciilor publice, a ordinii publice care este din ce în ce mai provocată și a curățeniei orașului. Pe de altă parte o altă provocare care a venit fără să fim asigurați de ea este cea legată de termoficare.”

La rândul lui, consilierul local PSD, Bogdan Balanişcu a subliniat că social-democraţii au depus 81 de amendamente la actualul proiect de buget al municipiului Iași.

Bogdan Balanișcu, lider grup consilieri locali PSD

„Strategia noastră nu este aceea de a nu bloca bugetul, dar nu în orice condiții. Adică nu putem accepta un buget în care să nu se regăsească dintre amendamente și dintre proiectele depuse de partidele politice în formele în care au fost solicitate. Nu ne dorim să se creeze un blocaj, dar nici nu putem accepta în orice formă. Repet, să își asume USR-ul, împreună cu PNL pentru că sunt la putere, noi ne păstrăm rolul de opoziție fără nici o problemă. Strategia noastră este a nu lăsa Iașul de izbeliște, dar nu a accepta în același timp nici un buget care să nu satisfacă nevoile orașului.”

Actuala formă a bugetului ne condamnă la stagnare. Iașul poate rămâne fără bani, respectiv sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat și cu transferuri consolidabile, până la aprobarea acestora de către autoritățile deliberative.

Mihai Chirica, primar Iași

„Lipsa bugetului în această zi va duce la blocarea în totalitate a finanțărilor, atât pentru activitățile pe care noi le suportăm din bugetul local că așa spune legea, dar și pentru activități foarte obligatorii cum sunt cele legate de vaccinare.

Mâine vom închide primăria. toate serviciile publice vor fi suspendate. Transportul public nu va mai funcționa pentru că nu mai avem cu ce să îi furnizăm. Plățile, salariile și primele pentru Paște, cele asigurate de companii nu vor mai putea fi asigurate, prin urmare orașul intră într-o altă eră, sub politicaa și cizma aș putea USR plus PSD. Nu s-a întâmplat niicodată. Am fost și eu membru de partid în Partidul Social Democrat. Indiferent cât de vehement, multă vehemență era din partea formațiunilor politice de altă culoare, nu am gândit niciodată să nu ajutăm toate formațiunile politice să-și regăsească proiecte.

În cazul în care bugetul Iașului nuva fi votat astăzi de toți cei din plenul CL, primarul Iașului Mihai Chirica va mai organiza și mâine alte ședințe extraordinare, pentru ca formațiunile politice să ajungă la un consens.