Bugetul Iaşului, votat în unanimitate de către consilierii locali

Sharing is caring!

In sedinta extraordinara de ieri a fost votat in unanimitate bugetul general al municipiului Iasi pe anul 2018. Oficialii institutiei precizeaza ca documentul a fost conceput inclusiv pe baza a peste 4.000 de propuneri venite din partea iesenilor si a cinci dezbateri publice organizate saptamanile trecute la Palatul Roznovanu.

Pe langa lucrarile de modernizare a mai multor strazi din Iasi, vor fi alocate si peste 3,5 milioane de lei, in vederea reabilitarii infrastructurii din zona industriala – Splai Mal Drept Bahlui.

În urma procedurilor de achiziţie publică derulate în anul 2017 a fost încheiat contractul de modernizare de trotuare şi alei pietonale în cartiere, pentru o suprafaţă de 200.000 metri pătraţi, investiţia totală fiind estimată la 22,8 milioane de lei și urmând să fie derulată până în 2020.

Bugetul pe acest an prevede finanţarea acestor lucrări cu suma de 6 milioane de lei, după ce în 2016 au fost executate lucrări de 3,4 milioane de lei, iar în 2017 de 4,9 milioane de lei. Alte investiţii în infrastructură prevăzute în bugetul pe 2018 privesc reabilitarea pasarelei metalice din zona Gării Iaşi Nord, cu o alocare financiară de 3,5 milioane de lei, amenajarea de parcări, achiziţionarea
de parcometre şi proiectarea unor pasaje supraterane în zona Podu Roş.

Bugetul pe 2018 va susţine continuarea programului de reparare şi modernizare a spaţiilor de joacă pentru copii, 93 de amplasamente fiind incluse într-un proiect în valoare de 13,98 milioane lei, dar şi de modernizare a parcurilor şi spaţiilor verzi din cartiere.

Investiţiile în achiziţionarea de mobilier urban se ridică la 800 de mii de lei, în timp ce lucrările la sistemul integrat de supraveghere video pentru creşterea siguranţei sociale şi prevenirea criminalităţii în spaţiile publice ale Municipiului Iaşi vor fi finanţate, în acest an, cu 500 de mii de lei, dintr-un total estimat la 50 de milioane de lei.

Modernizarea transportului public, extinderea iluminatului public, reabilitarea sistemului de termoficare, conectarea zonei Cicoarei la infrastructura urbană reprezintă alte domenii de interes major pentru municipalitate, bugetul prevăzând sume importante pentru lucrările care vor fi executate în acest sens.

Totodata, proiectul de buget aprobat de consilierii locali din Iasi mai cuprinde si bani pentru trotuare, alei, spatii de joaca, parcuri, utilitati, precum si fonduri pentru educatie, sanatate si sport. Bugetul general al municipiului Iaşi are o valoare totală de aproape 848 de milioane de lei, cu un buget al instituţiilor publice finanţat parţial sau integral din venituri proprii de investiţii de 213 milioane de lei.

shares