Bugetul Iașului, mai mare în 2023

primaria-iasi

Bugetul din acest an a municipiului Iasi este de aproximativ 2 miliarde de lei. Primaria sustine ca anul acesta investitiile sunt prioritare si ca se intentioneaza accesarea de fonduri europene.

332.000 mii de lei vor veni anul acesta la bugetul Iasului din proiecte europene din exercitiul financiar 2014-2020, 309.000 mii de lei din Fondul European de Dezvoltare Regionala. La capitolul cheltuieli, municipiul Iasi a preconizat o suma de 1,7 miliarde de lei, din care 92,4 milioane de lei sunt cheltuielile de personal.

Anul acesta, cei mai putini bani vor fi alocati Sanatatii de 69,2 milioane de lei, pe cand la Cultura, Recreere si Religie vor fi investite 163 de milioane de lei. Aici, 5,4 milioane de lei vor fi alocate printr-un credit extern, conform raportului de buget, pentru reabilitarea si modernizarea Cinematografului Dacia. Aproape 148 de milioane de lei vor fi alocate pentru Transport, tot prin credit, pentru modernizarea depoului Dacia.

Mihai Chirica, Primar Mun. Iasi: „Bugetul pe anul 2023 este mai mare decat cel al anului precedent si asta datorita faptului ca prognoza atragerii de fonduri nerambursabile este mai mare. S-au semnat mai multe contracte prin PNRR. Adepasit doua miliarde de lei, se duce spre de 2,1 miliarde de lei un buget consolidat care curpinde si cele doua spitale pe care le avem in subordine. Cea mai mare parte a sumelor se vor duce spre proiecte de investitii asa cum s-a mai amintit de altfel. Vom continua ceea ce s-a inceput in anii precedenti. Vom gasi solutii pentru a aduce si alte fonduri europene. Avem multe proiecte care sunt in evaluare„.

Cea mai mare cheltuiala la buget va fi pentru transport de 445 de milioane de lei, urmata de Energie si termoficare de 441 milioane de lei.

Prioritatile sunt legate de transportul public, de eficienta energetica, partea de scoli, sport, care a inceput in anii precedenti, monumente istorice si continuarea programelor de reabilitare a retelelor de termoficare pe care am si aprobat-o la Comisia Europeana„, a mentionat Mihai Chirica.

Bugetul Iasului se afla in dezbatere publica, cei interesati putand aduce propuneri.