Bugetul de investitii al Municipiului Iasi din acest an este de 3 ori mai mic decat al Municipiului Cluj Napoca

Creste decalajul dintre capitala Moldovei si capitala Ardealului, daca ne raportam la investitiile derulate in ultimii ani de municipiile Iasi respectiv Cluj Napoca

Iasul este la ani distanta in urma municipiului Cluj Napoca, tinand cont de nivelul investitiilor dar si PIB-ul pe cap de locuitor. Desigur ca, lucrurile nu sunt perfecte nici in orasul condus de Emil Boc, insa progresul inregistrat de Cluj Napoca este net favorabil daca facem o comparatie cu municipiul Iasi. Nivelul de trai a crescut considerabil in capitala Ardealului iar finantarile obtinute de ardeleni, concretizate in proiectele implementate in ultimii ani au atras atentia investitorilor straini dar si autohtoni.

Buget Iasi 2024 versus buget Cluj Napoca

Bugetul general al Municipiului Iași pe anul 2024 are valoarea de circa 480 de milioane de euro fata de 446 de milioane de euro estimat în proiectul bugetului pe anul 2023.

Din suma totală, bugetul local reprezintă circa 334 milioane euro, iar bugetul centralizat al instituțiilor publice și activităților finanțate integral sau parțial din venituri proprii se ridică la 113 milioane euro.

Bugetul local cuprinde o secțiune de funcționare de 206 milioane de euro, în timp ce pentru dezvoltare sunt alocați 123 milioane de euro.

Bugetul Clujului în 2024 este de 721 milioane de euro, cu o secțiune de dezvoltare de 406 milioane de euro, o creștere de 25% față de anul trecut, determinată în bună măsură de proiectele majore de dezvoltare ale Clujului.

„Practic, două treimi din bugetul de dezvoltare vin din fonduri externe europene și naționale, iar o treime din fondul local. Ceea ce arată că am fructificat toate avantajele posibile pe care România și Clujul le au, de a atrage resurse pentru dezvoltare”, a declarat primarul Emil Boc.

Clujul are peste 150 de proiecte și programe incluse în proiectul de buget. 24 dintre proiecte vor debuta in acest an.

Dintre proiectele Clujului la care vor începe lucrările în acest an, figurează:
Centura metropolitană/Tronsonul 1
Metrou
Spitalul Regional de Urgență
Conectarea Clujului la Autostrada Transilvania
Borhanci: Bazinul de înot, Școala Gimnazială și Liceul, Bazinul de înot și Grădinița/Creșă din cartier
Căminul de vârstnici
Pista de biciclete Calea Turzii-str. Observatorului
Parcul Primăverii

Foto: Monitorul de Cluj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *