Bugetul de investiții al Aeroportului Iași crește de 7 ori anul acesta

aeroportul-iasi

Aeroportul Iași estimează pentru anul în curs un buget de 30,1 milioane lei, o creștere ușoară față de execuția preliminată pe anul trecut. Din totalul veniturilor, 29,5 milioane lei sunt din exploatare. La capitolul investiții, aerogara estimează cheltuieli de peste 63 milioane lei (proiect european de modernizare) – anul trecut au fost investiți doar 9 milioane lei, relatează APIX.

„Finanțarea activității curente a regiei se realizează în principal din serviciile de prestare a activităților aeroportuare prin încasarea tarifelor specifice (tarif de aterizare, tarif de iluminare, tarif de staționare, tariful de servicii pentru pasageri), din fondul de securitate pentru activitatea curentă, din veniturile non-aeronautice (venituri din redevență și chirii, din asigurare servicii de parcare, penalități ș.a.)”, se arată într-un raport al conducerii aerogării.

În ceea ce privește cheltuielile, Aeroportul are prevăzute 32,6 milioane lei, iar 11,4 milioane lei reprezintă cheltuieli de personal. Astfel, aerogara va încheia anul 2022 cu o pierdere financiară de aproape 2,6 milioane lei. Anul trecut, aerogara a avut un profit de 41.000 lei.

La capitolul investiții, în cazul proiectului european care urmează a fi început în acest an pentru modernizarea aerogării, cheltuielile din 2022 sunt estimate la 63,2 milioane lei, restul finanțării, de peste 400 milioane lei, fiind prevăzută pentru anul viitor – în anul 2023 proiectul trebuie finalizat. Anul trecut, investițiile Aeroportului au fost de doar 9,2 milioane lei.

„Ca urmare a primelor verificări, Autoritatea de Management a solicitat modificări privind trecerea unor categorii de cheltuieli de la cheltuieli eligibile la cheltuieli neeligibile. Astfel, prin decizia 7/2022 a consiliului de administrație a fost aprobată noua defalcare pe surse de finanțare a proiectului”, precizează conducerea Aeroportului cu privire la stadiul aprobării proiectului european.

Sursele de finanțare pentru investiții sunt următoarele:

  • fonduri UE – 36,5 milioane lei
  • credit bancar – 15 milioane lei
  • fond de dezvoltare – 8,4 milioane lei
  • fond de securitate – 2,8 milioane lei
  • surse proprii amortizate – 600.000 lei

În prezent, aerogara ieșeană are datorii de 2 milioane lei, dar are de recuperat creanțe în valoare de 8 milioane lei.

APIX