Bugetul comunei Miroslava, o provocare pentru autoritati

In ultimii sapte – opt ani, Miroslava s-a clasat in top cinci al celor  mai bogate comune din tara fiind considerata, de altfel, drept cea mai bogata din regiunea Moldovei. Desi Miroslava are un buget mai mare decat alte comune, are 13 sate si o intindere cat jumatate din municipiul Iasi. De altfel, intinderea geografica a Miroslavei reprezentinta in ficare an o provocare pentru angajatii primariei, avand in vedere ca banii trebuie investiti in toate satele.

Conform recensământului efectuat în 2021, populația comunei Miroslava se ridică la 28.500 de locuitori, dar, in prezent se apropie de borna de 33.000 de locuitori.

„E putin sa ai niste bugete de peste 30 de milioane la marimea comunei Miroslava si la zona de intravilan. Eu spun tot timpul, noi am plecat la ora actuala, avem aproximativ 150 km de drum in intravilan. Acum, cu intrarea in intravilan o sa mai apara inca in jur de 50 km, ne ducem in 200 km. Cam care este calculul de asfaltare a unui drum de 200 km si cu o latime de 5,5 m si sa vedem in cat timp putem sa facem cu banii pe care ii avem noi. Toata zona, anii 2008 -2009, nu avea decat 470 de m de asfalt. Acum fiecare vine si spune ca asta e comuna de rang european cu pretentii europene si asa mai departe„, a declarat Dan Nita – Primar Miroslava.

Din cauza numarului mic de scoli, mii de copii sunt nevoiti sa faca naveta in municipiul Iasi.

„Cred ca vulnerabilitatea unei comune s-au a zonei noastre pleaca de la saracie. In Miroslava ar mai trebui doua scoli, chiar trei. Deci, constructii de scoala cu sali pentru ca aproximativ 4 mii – 5 mii de copii pleaca din comuna Miroslava spre municipiul Iasi. Eu merg pe ideea ca in momentul in care  te apuci sa faci ceva, faci anumite strategii, si cand faci o strategie de dezvoltare sau strategia educationala, trebuie sa prinzi cati copii ai la ora actuala, vezi care este sp[orul demografic, ce trebuie in anumite parti, cum poti sa transporti copii respectivi. Avand o strategie imediat iti dai seama cam care sunt nevoile zonale„, a declarat Dan Nita – Primar Miroslava.

In prezent, pentru rezolvarea problemei bugetului, Primaria Miroslava incearca sa atraga finantari europene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *