Bugetarii trebuie sa aleaga intre pensie si salariu

bani-femeie-numara-bani

Pensia nu mai poate fi cumulata cu salariul in sistemul bugetar. Proiectul de lege  inantat de ministrul muncii Raluca Turcan nu interzice insa ca bugetarii si angajatii din privat sa poata opta sa munceasca pana la 70 de ani.

In Romania sunt peste 35 000 de persoane care cumuleaza cel putin doua surse de venit  de la stat respectiv salariul si pensia.  Proiectul de lege prevede ca  aceste persoanele ajunse la varsta de pensie si care doresc sa ramana in activitate sa poata sa faca lucrul acesta, insa vor fi nevoite sa renunte la veniturile obtinute din pensie.

Raluca Turcan – Ministrul Muncii:

”Sunt persoane in Romania care in baza  legislatie existente au avut optiuni de pensionare la varste diferite. Pentru acestia legea se aplica nediscriminatoriu. In sensul in care cei care opteaza pentru activitate pentru ca s-au reangajat, raman in activitate dar isi pierd dreptul la pensie.”

Ministrul muncii spune ca acesta este un drept si nu o oblicatie. Astfel, cine opteaza pentru munca pana la 70 de ani si pe urma se razgandeste se poate reintoarce la pensie oricand doreste. Persoana care continua activitatea poate sa solicite de asemenea recalcularea pensiei in sistemul public avantajul constand in majorarea punctelor si obtinerea unei pensii in sistemul public calculata proportional cu perioda lucrata.

Raluca Turcan

”Cui se aplica acest proiect de lege? Activitatilor profesionale pe baza de CIM sau raport de serviciu, asadar si pentru sistemul public si pentru sistemul privat.Pentru a putea opta sa lucreze pana la 70 de ani este suficient sa depuna o cerere la angajator cu 30 de zile inaintea de indeplinirea varstei de pensionare. In mediul privat angajatorul poate sa refuze. Pentru sectorul public pentru continuarea activitatii nu este necesar acordul prealabil al angajatorului si are ca consecinta suspendarea platii pensiei si este o masura de echitate sociala si juridica.”

De asemenea exista si exceptii.  Vor fi exceptate de la suspendarea dreptului pensiei cand opteaza pentru activitatea pana la 70 de ani persoanele care beneficiaza de drepturile de autor, personalul didactic, persoanele incadrate in gradul III de invaliditate, membrii Academiei Romane si persoanele din institutii care la data intrarii in vigoare sunt in exercitarea unui mandat prevazut de lege