Buget redus de sărbători, cadouri mai puține!

cadouri cos cumparaturi

foto: Dmitriy Utlanov/shutterstock

Românii au un buget pentru cadourile de sărbători mai mic cu 17% comparativ cu anul trecut, arată un studiu privind intențiile de cumpărare din acest an. Piesele de îmbrăcăminte sunt în topul preferințelor și anul acesta.

Dacă înainte de pandemie, românii cumpărau cadouri, în medie, pentru 10 persoane din rândul familiei, prietenilor, colegilor de serviciu, acum cumpără pentru maximum cinci persoane. Un studiu realizat de platforma Compari.ro arată că, spre deosebire de perioada de dinainte de pandemie, românii vor cheltui în medie 910 lei pe cadourile de Crăciun în acest an.

Reporter Tele M:„Preferați să luați cadouri celor dragi în această perioadă?”

I: „Sigur, că da.”

R: „Pe ce tindeți să mergeți cel mai mult ca și cadou?”

I: „Personale, lucruri personale, ce au nevoie.”

R: „Cam ce buget aveți de sărbători?”

I: „Undeva la 300 de euro.”

R: „Preferați să luați cadouri celor dragi în această perioadă? Pe ce tindeți să mergeți cel mai mult? Haine, dulciuri?”

O altă persoană a zis că are un buget de aproximativ 600 de lei.

R: „Din acești bani reușești să iei cadouri celor dragi?”

I:„Da, reușesc.”

R: „Pe ce tinzi să mergi cel mai mult, haine, dulciuri?”

I: „Pe haine și pentru cele casnice, nu știu, tigăi, de acestea. Pentru gospodine mai mult.”

Costul mediu pentru fiecare cadou va fi de aproximativ 180 de lei, sub media de anul trecut. Analiștii economici spun că, scumpirea prețului la energie a influențat atât bugetul unei familii, cât și prețurile cadourilor.

„Nu cheltuim mult pentru că trebuie să plătim gazul, care a fost 300 în banii noi și nu am consumat decât 21 de grade în casă adică mai puțin, stricutl necesar. Un buget reststrâns pentru familie”, a spus un alt om.

R: „Din acești bani mai reușiti dumneavoastră să luați ceva celor dragi?”

I: „Am luat, dar tot așa, limitat. Nu foarte scump, pentru că și ei înțeleg. Mergem cu 300-400 de lei, 500 de lei, pentru cadouri să zicem așa, dar pentru mâncare și în rest. Nu sunt probleme pentru mine ca persoană. Pentru alții cred că este foarte greu, dar deocamdată eu nu mă plâng.”

R: „Pe lângă cheltuieli și facturi, aceștia sunt banii cu care rămâneți pentru sărbători?”

I: „Da, aș putea spune că așa este. E o vârstă la care nu mai necesită atât de multe cheltuieli pentru întreținere, mâncăm puțin, facem mai mult mișcare.

Conform studiului, obiceiul de cumpărare în prag de sărbători arată că majoritatea cadourilor vor fi achiziționate online. Totuși, foarte mulți români au declarat că vor merge sa cumpere din mall-uri, dar și din supermarket.