Budapesta șantajează Bruxelles-ul să elibereze miliarde de euro

Viktor Orbán a luat UE ostatică, cerând, în esență, miliarde de euro în schimbul ridicării vetourilor în toate domeniile, de la ajutorul acordat Ucrainei la un acord global privind impozitul pe profit, anunta Politico.

Miliardele sunt, potrivit liderului ungar, fonduri UE pe care țara sa le merită în calitate de membru al UE. Dar Bruxelles-ul le-a reținut din cauza îngrijorărilor legate de erodarea valorilor democratice de către Budapesta, insistând ca Ungaria să facă mai întâi o serie de schimbări.

Acum, cele două părți se îndreaptă spre un acord. Se așteaptă ca UE să deblocheze în curând banii după ce Ungaria a promis că va adopta un set de reforme. Liderii UE insistă asupra faptului că aceste revizuiri vor inversa normele democratice în declin ale țării și vor proteja mai bine banii blocului comunitar. Budapesta insistă că este sinceră în ceea ce privește îndeplinirea promisiunii sale.

Orbán a blocat unele dintre cele mai presante inițiative ale UE, inclusiv un pachet de ajutor urgent de 18 miliarde de euro pentru Ucraina și un acord la nivel mondial pentru stabilirea unei cote minime de impozitare a societăților comerciale. Miza sa? Să determine Bruxelles-ul să dea Budapestei banii UE.

„Acesta este un șantaj pur și simplu”, a declarat un diplomat al UE. Într-un scenariu fără acord, Bruxelles-ul riscă să piardă dacă nu poate livra ajutorul promis Kievului sau un acord fiscal global pe care l-a susținut. De asemenea, oficialii UE nu vor să împingă economia maghiară în dificultate peste limită și nu vor să fie văzuți ca adâncind diviziunile în timp ce războiul face ravagii în apropiere.

Miniștrii afacerilor europene vor discuta vineri, în cadrul unei reuniuni la Bruxelles, despre problemele legate de statul de drept din Ungaria, iar colegii lor de la finanțe vor avea un cuvânt de spus în mod oficial cu privire la deblocarea banilor pe 6 decembrie. Însă rezultatul final pare deja pregătit.

„Au făcut șah-mat”, a declarat un diplomat al UE. Bruxelles și Budapesta sunt în dezacord de ani de zile în ceea ce privește regresul democratic al Ungariei. Dar perspectiva pierderii accesului la miliardele de euro ale UE a dus la punctul de fierbere al luptei.

Comisia Europeană, ramura executivă a UE, dorește ca guvernul lui Orbán să consolideze independența sistemului judiciar și să îmbunătățească eforturile de combatere a corupției încercand să obțină concesii prin reținerea a 5,8 miliarde de euro din fondurile de redresare în caz de pandemie și prin amenințarea cu tăierea a 7,5 miliarde de euro din fondurile obișnuite ale UE. După luni întregi de rezistență, Ungaria s-a așezat la masa negocierilor, incapabilă să piardă colacul de salvare pe care îl reprezintă banii UE, în contextul unei economii aflate în dificultate.

Bruxelles-ul nu mai are timp să aprobe partea Ungariei din fondurile de redresare și se așteaptă să ia o decizie până la sfârșitul lunii. Între timp, Orbán se confruntă cu un termen limită de sâmbătă pentru a se conforma celor 17 reforme promise, în caz contrar risca să piardă o parte sau întreaga sumă de 7,5 miliarde de euro.

Se pregătește o înțelegere la pachet, Budapesta urmând să aibă acces la banii de recuperare doar după ce va finaliza reformele promise, pe care Comisia le va prezenta ca fiind un pas înainte.

Cu toate acestea, victoria așteptată a lui Orbán vine cu riscuri pentru liderul maghiar de lungă durată. Comportamentul obstrucționist al Budapestei a făcut ca Ungaria să fie mai izolată ca niciodată pe scena europeană, iar încrederea Bruxelles-ului în guvernul maghiar este la un nivel minim istoric.

Experții spun că reformele judiciare planificate sunt pur și simplu prea puține și intarziate. Aceasta înseamnă că s-ar putea să ne aștepte mai multe lupte financiare cu UE.