Bucatele traditionale din carne, in topul preferintelor pentru ieseni

preparat carne

Bucatele traditionale din carne nu au lipsit nici la aceste sarbatori de pe mesele romanilor. Desi pandemia de coronavirus ne-a schimbat, alegerile culinare au ramas aceleasi iar iesenii au fost incantati in aceasta perioada.

Comenzile pentru slanina, costita de porc sau carnat afumat au izbucnit cu mult inainte de luna decembrie, iar agenda domnului Florin, un bucatar iscusit din Iasi a fost plina si cu greu a facut fata solicitarilor.

‘Din porc facem ceafa, muschi montana, cotlet, slaninuta, carnati picanti, carnati normali. Dupa trei, patru zile de tinut in bait, o pregatim. Va intra in camera de fum pentru cel putin 15 ore”, ne spune bucatarul Florin Vechiu.

In aceste 15 ore in care carnea sta in afumatoare trebuie atent supravegheata. Procesul unui produs traditional si sanatos este mult mai amplu, iar focul este elementul cheie.

„Vom incerca la jumatatea timpului de afumare sa aruncam un cimbru uscat, foi de dafin, iar spre final, noi dam vreo 2-3 maini de faina de porumb. In felul acesta isi capata o culoare si stralucire aparte”, completeaza bucatarul.

Florin Vechiu prefera sa se ocupe el de carne si spune maestrul bucatar ca nu a gasit un om in care sa aiba incredere pentru a procesa in ture comenzile la afumatoare. A primit in aceasta perioada chiar si produse pentru a le prepara el.

„Face niste produse foarte bune, traditionale. Este seriozitate, curat. Nu vreau sa iau din comert, stiti cu ce este manjit in comert”, ne declara un client al maestrului bucatar.

In perioada sarbatorilor, orele de somn s-au micsorat pentru maestru bucatar Florin Vechiu. Datorita numarului mare de solicitari, a lucrat si noaptea. De cand a deschis afumatoarea de la marginea Iasului, comenzile au fost foarte multe.

„15 ore pe zi cel putin sunt aici. De dimineata de la 7 sunt afara la afumatoare pana seara la 12, chiar, 1 – 3 noaptea ne-a prins luna decembrie afara. Am avut foarte multe comenzi, am inchis caietul cu comenzi. Nu puteam refuza nici clientii vechi”, adauga Florin Vechiu.

Insa, carnea este pregatita pentru afumat de sotie si uneori de una dintre fiice. Tot acestea sunt si cele care se ocupa cu livrarea produselor catre clienti.

„El este foarte pasionat de bucatarie si de produsele traditionale romanesti si pentru ca singur nu poate, eu il sustin in ceea ce face si il ajut”, ne spune sotia bucatarului.

Comenzile au fost primite modern, printr-un mesaj pe Facebook. Acolo unde sunt afisate poze cu produsele traditionale. Preturile sunt mai mari in comparatie cu celelate produse din supermarket, dar sanatatea este garanta, la aceste produse nefolosindu-se conservanti sau produse pentru mentinere.

Preturile au variat in functie de preparat. Spre exemplu, un kilogram de carnati de porc afumat a costat 60 de lei, la fel si muschiul montana sau pastrama.