Bruxelles include Ucraina si Moldova în rețeaua transeuropeana de transport

2019-06-17-11-39-09.1779

Comisia Europeană propune extinderea a patru coridoare europene de transport pe teritoriul Ucrainei și Moldovei, inclusiv porturile Mariupol și Odesa, și excluderea Rusiei și Belarusului din Rețeaua Transeuropeană de Transport (TEN-T).

Anunțul a fost facut la Bruxelles, de reprezentantul Comisiei Europene, Adalbert Jahnz.

El a spus că, Comisia Europeană face o propunere de revizuire a regulilor privind Rețeaua transeuropeană de transport (TEN-T) pentru a reflecta schimbările peisajului geopolitic cauzate de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. 

Amendamentele extind patru coridoare europene de transport către Ucraina și Moldova, inclusiv porturile Mariupol și Odesa. Aceste coridoare vor fi priorități cheie în ceea ce privește refacerea infrastructurii Ucrainei. 

Propunerile exclud și Rusia și Belarus de pe harta transporturilor transeuropene. În contextul actual, cooperarea cu Rusia și Belarus nu este doar inadecvată, dar nici nu este în interesul Uniunii Europene, a spus el.

Potrivit lui Jahnz, aceste propuneri urmăresc, de asemenea, să continue utilizarea standardelor europene pentru șinele de cale ferată noi și existente din cauza diferențelor, care sunt un factor de vulnerabilitate a rețelelor.

Propunerile vor face acum parte din negocierile deja în desfășurare cu Parlamentul European și Consiliul European, lansate la începutul acestui an, a adăugat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene.