Britanicii sustin ca rusii s-au retras din Herson incepand cu 22 octombrie

herson11

La 11 noiembrie 2022, Ministerul rus al Apărării a susținut că retragerea lor din Herson a fost finalizată. Este foarte probabil ca forțele rusești să fi distrus podurile rutiere și feroviare peste râul Dnipro ca parte a acestui proces.

„Finalizarea retragerii a venit la doar două zile după ce a fost anunțată. Este probabil ca procesul de retragere să fi început încă din 22 octombrie 2022, când figuri instalate de ruși în Herson au îndemnat civilii să părăsească orașul”, a declarat ministerul.

Există o posibilitate realistă ca echipamentele și forțele militare rusești să fi fost evacuate împreună cu cei 80.000 de civili în ultimele săptămâni.

Herson a fost singura capitală regională capturată din februarie de către forțele rusești, astfel că retragerea aduce prejudicii de reputație semnificative. Retragerea este o recunoaștere publică a dificultăților cu care se confruntă forțele rusești pe malul vestic al râului Dnipro, au declarat serviciile secrete britanice.

Este probabil ca Ucraina să fi recucerit zone mari din regiunea Herson de pe malul vestic al râului Dnipro și ca forțele sale să controleze acum în mare parte orașul Herson însuși, a declarat ministerul.

Podul Antonivskiy, singura trecere rutieră din apropiere care face legătura între orașul Herson, din sudul Ucrainei, și malul estic al râului Dnipro, controlat de Rusia, s-a prăbușit, a anunțat vineri televiziunea publică ucraineană, citând locuitorii din zonă.

Radiodifuzorul Suspilne a publicat o fotografie care arată secțiuni întregi ale podului lipsă. Următoarea trecere rutieră peste râul Nipru se află la peste 70 km de orașul Herson.