Britanicii sustin ca avarierea podului din Crimeea va afecta capacitatea Rusiei de a-și susține forțele în sudul Ucrainei

Deteriorarea podului din strâmtoarea Kerch va avea, foarte probabil, un impact semnificativ asupra capacității deja tensionate a Rusiei de a-și susține forțele în sudul Ucrainei, a afirmat Ministerul britanic al Apărării.

În urma unei explozii care a avariat podul pe 8 octombrie, două dintre cele patru căi de rulare ale carosabilului s-au prăbușit în mai multe locuri pe o lungime de aproximativ 250 de metri. Este aproape sigur că unele tranzite de vehicule prin celelalte două căi de rulare au fost reluate, dar capacitatea va fi serios degradată, a precizat ministerul.

Trecerea de cale ferată a fost deschisă pentru transportul de marfă abia în iunie 2020, dar linia a jucat un rol-cheie în deplasarea vehiculelor militare grele către frontul de sud în timpul invaziei.

„Acest incident îl va atinge probabil îndeaproape pe președintele Putin; a avut loc la câteva ore după cea de-a 70-a aniversare a sa. El personal a sponsorizat și a deschis podul, iar antreprenorul construcției acestuia a fost prietenul său din copilărie, Arkady Rotenberg”, a declarat serviciul britanic de informații.

În ultimele luni, fosta gardă de corp a lui Putin, în prezent comandant al Gărzii Naționale Ruse, Viktor Zolatov, a oferit asigurări publice cu privire la securitatea podului.

La 8 octombrie, un incendiu a izbucnit pe podul din strâmtoarea Kerch, care leagă Rusia de Crimeea ucraineană ocupată temporar. O înregistrare video postată pe rețelele de socializare a arătat un tren de pe podul feroviar de la Kerch în flăcări, iar podul rutier adiacent pare să fi suferit pagube.

Serviciul de Securitate al Ucrainei nu comentează cu privire la presupusa sa implicare în explozia și incendiul de pe podul din Crimeea.