Brazilia va trimite la Olimpiada de la Paris prima sportiva indigena din Amazon, care este neintrecuta la tirul cu arcul

Graziela Santos din Manaus vrea sa devina prima femeie indigena care sa concureze pentru Brazilia la Jocurile Olimpice. Obtinerea unui bilet la Paris nu ar fi doar implinirea unui vis personal, ci si o recunoastere pentru un proiect de dezvoltare din Amazon care sprijina tinerii atleti indigeni.

Graziela Santos era inca la scoala atunci cand a aflat pentru prima data despre Fundatia pentru o Amazonie Durabila (FAS).„Era o calatorie de cinci ore cu barca din satul in care locuiam pana la Manaus. Pe atunci exista doar o singura scoala primara”, isi aminteste brazilianca. Pe atunci, Santos a auzit ca FAS infiinta un proiect de tir cu arcul si ca era in cautare de tinere talente.

Brazilia va trimite la Olimpiada de la Paris prima sportiva indigena din Amazon, care este neintrecuta la tirul cu arcul

„Acest sport isi are originea in cultura noastra straveche, pentru ca folosim arcuri si sageti de mult timp”, a declarat Santos, citata de Deutsche Welle.

Acum, la varsta de 28 de ani, ea este membra a echipei nationale a tarii sale si se antreneaza la centrul de performanta de tir cu arcul din Marica, in statul Rio de Janeiro. Santos face parte din populatia indigena Karapana si provine din comunitatea Kuana de pe raul Cuieiras, la aproximativ 80 de kilometri de Manaus. In limba indigena, ea este numita Yaci, care inseamna luna.

In prezent, in Brazilia traiesc in jur de 1,7 milioane de indigeni, ceea ce reprezinta aproximativ 0,8% din populatia totala. Fratele ei, Gustavo Santos, este, de asemenea, membru al echipei nationale masculine de tir a Braziliei.

Desi folosirea arcului si a sagetii este adanc intiparita in cultura straveche a lui Santos, exista cateva diferente intre utilizarea traditionala si tirul cu arcul olimpic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *