Brazilia va avea un nou presedinte. A patra victorie a politicienilor de stanga in America Latina

lula brazilia

Luiz Inácio „Lula” da Silva a fost ales următorul președinte al Braziliei, într-o revenire uluitoare după o cursă strânsă. Victoria sa anunță o întoarcere politică pentru cea mai mare țară din America Latină, după patru ani de administrația a lui Jair Bolsonaro.

Victoria politicianului în vârstă de 76 de ani reprezintă revenirea stângii la putere în Brazilia și încheie o revenire personală triumfală pentru Lula da Silva, după ce o serie de acuzații de corupție au dus la condamnarea lui la închisoare pentru 580 de zile. Pedepsele au fost ulterior anulate de Curtea Supremă, degajându-i calea pentru a candida la realegeri.

„Au încercat să mă îngroape de viu și sunt aici”, a spus el într-un discurs adresat susținătorilor și jurnaliştilor duminică seara, descriind victoria drept „învierea sa politică”.

„Începând cu 1 ianuarie 2023, voi guverna pentru cei 215 milioane de brazilieni, nu doar pentru cei care m-au votat. Nu există două Brazilii. Suntem o țară, un popor, o mare națiune”, a mai spus Lula da Silva.

El va lua frâiele unei țări afectate de inegalități grave, care încă se luptă să-și revină din pandemia de Covid-19. Aproximativ 9,6 milioane de oameni au căzut sub pragul sărăciei între 2019 și 2021, iar ratele de alfabetizare și de frecventare a școlii au scăzut. El se va confrunta, de asemenea, cu o națiune profund fracturată și cu probleme de mediu urgente, inclusiv cu defrișările vertiginoase din Amazon.

Acesta va fi al treilea mandat al său, după ce a guvernat anterior Brazilia pentru două mandate consecutive între 2003 și 2010.

Victoria fostului lider de duminică a fost cea mai recentă dintr-un val politic din America Latină, cu victorii ale politicienilor de stânga din Argentina, Columbia și Chile. 

Lula da Silva a primit peste 60 de milioane de voturi, cele mai multe din istoria Braziliei, doborând propriul record din 2006. Dar, în ciuda prezenței uriașe a susținătorilor săi, victoria sa a fost la limita. Lula da Silva a câștigat 50,90% din voturi, iar Bolsonaro a primit 49,10%, potrivit autorității electorale din Brazilia .

Cea mai mare provocare a lui acum poate fi unificarea unei țări fracturate politic. La câteva ore după anunțarea rezultatelor, Bolsonaro nu a recunoscut încă înfrângerea și nici nu a făcut nicio declarație publică. Între timp, videoclipurile de pe rețelele de socializare au arătat că susținătorii săi au blocat autostrăzi în două state pentru a protesta împotriva victoriei lui Lula da Silva.

Cu peste 58 de milioane de voturi exprimate pentru rivalul său Bolsonaro – care fusese susținut de fostul președinte al SUA, Donald Trump – Lula da Silva va trebui să formeze „alianțe pragmatice”.