Brăila | Bacteria Clostridium Perfrigens menține autoritățile brăilene în stare de alertă

09bacteria-Clostridium1

Pe 7 februarie, reprezentanții Companiei de Utilități „Dunărea” Brăila ne-au confirmat existența, în continuare, a unor „fluctuații ale indicatorului microbiologic Clostridium Perfringens pe Dunăre” Cu toate acestea, compania îi asigură pe brăileni că apa potabilă pe care o consumă din sistemul de alimentare îndeplinește criteriile de potabilitate prevăzute de legislația în vigoare „Apa furnizată nu prezintă niciun risc pentru sănătatea populației”, precizează CUP „Dunărea”

„În vederea monitorizării bacteriei Clostridium Perfringens în apele fluviului Dunărea continuăm acțiunile precizate în Planul de măsuri al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Brăila. Mai exact, recoltarea de probe din apa brută a fluviului Dunărea se face de către societatea noastră de două ori pe săptămână, la captările de apă brută ale Stațiilor de Tratare Apă Potabilă Chiscani și Gropeni și de cinci ori pe săptămână pentru apa potabilă la ieșirea din stațiile de tratare. De asemenea, vă informăm că se monitorizează și se analizează permanent indicatorii fizico-chimici și microbiologici, indicatori care atestă potabilitatea apei livrate populației”, se precizează în comunicatul reprezentanților CUP „Dunărea” Brăila. 

În plus, pentru certificarea calității apei, Direcția de Sănătate Publică Brăila verifică prin analize proprii indicatorii de potabilitate ai apei. În concluzie, apa furnizată nu prezintă niciun risc pentru sănătatea populației, precizează sursa citată. Pe lângă toate acestea, brăilenii sunt informați zilnic asupra calității apei potabile furnizate, prin intermediul cotidianului Obiectiv-Vocea Brăilei.

„În aceste condiții, Compania de Utilități Publice „Dunărea” Brăila îi asigură pe toți abonații că apa potabilă pe care o consumă din sistemul de alimentare al societății îndeplinește criteriile de potabilitate prevăzute de legislația în vigoare”, se mai precizează în comunicatul CUP „Dunărea” Brăila.

Reamintim că, încă din ziua de 6 ianuarie a.c., au fost constatate, în apa brută captată din Dunăre, creșteri ale valorilor înregistrate pentru bacteria Clostridium Perfringens, a cărei proveniență nu este cunoscută. După o serie de analize care au confirmat prezența bacteriei, compania a anunțat autoritățile competente, care au luat notă de această situație și au dispus măsuri urgente pentru protejarea populației. 

Urmare a informării transmisă în cursul serii de miercuri, 11 ianuarie, de către Direcția de Sănătate Publică Brăila, cu privire la faptul că operatorul unic Compania de Utilități Publice „Dunărea” a constatat o fluctuație a valorilor înregistrate pentru indicatorul Clostridium Perfringens în apa brută captată din Fluviul Dunărea la Stația de Tratare Apă Potabilă Gropeni, prefectul județului, Iulian Timofei, a convocat, la ora 20.30, o ședință de lucru cu reprezentanții conducerii Direcția de Sănătate Publică Brăila, Gărzii de Mediu – Comisariatul Județean Brăila, Serviciului de Gospodărire a Apelor Brăila, Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) „Dunărea” Brăila. Prefectura a trimis informări primăriilor din localitățile riverane Dunării și a remis un comunicat prin care informa populația în legătură cu existența bacteriei în apele fluviului.

La acea dată, analizele indicau faptul că fusese depășită de mai multe ori concentrația maximă admisă de Clostridium Perfringens în apele fluviului.