Botosaniul renunta la tramvaie si cumpara autobuze electrice

tramvai_botosani

Executivul primăriei a decis scoaterea dalelor de pe strada Primăverii și turnarea unui covor asfaltic. Lucrările vor începe în luna mai și vor fi realizate cu bani din bugetul local.

Proiectul de modernizare a infrastructurii transportului local cu tramvaie nu va mai fi realizat în municipiul Botoșani. Autoritățile locale au decis să renunțe la finanțarea europeană, urmând să achiziționeze autobuze electrice prin Programul Național de Redresare și Reziliență.

Între timp, s-a decis scoaterea dalelor de pe strada Primăverii și turnarea unui covor asfaltic, lucrările urmând să înceapă în luna mai. Pe calea Națională, lucrările se vor executa anul viitor.

“După Paște vom scoate dalele de tramvai de pe strada Primăverii. Am avut discuții cu cei de la ADR pentru a putea realiza acest lucru. Putem înlătura dalele de pe strada Primăverii și să turnăm asfalt. Facem lucrările pe buget local pentru că avem bani la capitolul reparații străzi. Încep de la intersecția străzilor Primăverii cu George Enescu. Nu pot să dau un termen de finalizare dar cu siguranță anul acesta se va circula în condiții normale pe strada Primăverii. Îmi doresc să dezafectăm și celelalte refugii de pe Calea Națională pentru a nu mai perturba circulația. Ele nu au putut fi dezafectate până acum pentru că erau pe acest proiect”, a declarat primarul Cosmin Andrei.

Zece autobuze electrice în locul tramvaielor

„Din păcate pentru cei care și-au dorit tramvaie la Botoșani, programul este amenințat. Am căutat toate variantele posibile pentru a implementa acest proiect. Nu există posibilitatea să fazăm acest proiect pe Programul Operațional Regional. În plus, cofinanțarea este din ce în ce mai mare. Materialele de construcție s-au scumpit din nou, prețul fierului s-a triplat iar banii pentru cofinanțare nu îi avem. Exista varianta unui împrumut. Am avut discuții cu cei de la BERD pentru a contracta un credit dar ar însemna să nu mai facem alte proiecte în următorii ani”, a afirmat primarul municipiului Botoșani care a adăugat că va încerca să obțină o finanțare de minim 6 milioane de euro, prin PNRR, pentru a cumpăra autobuze electrice.

“Vom aplica pentru zece autobuze electrice, pe care să le transferăm companiei Eltrans, pentru traseele 101 și 102. Depunerea pe PNRR va demara pe data de 1 aprilie și vom avea cererea pregătită pentru zece autobuze electrice care costă între 600.000 și 800.000 euro bucata. Vor fi autobuze electrice cu o lungime de zece metri. E clar că nu vom putea cumpăra foarte repede aceste autobuze. Depunem cererea de finanțare, semnăm contractul, facem licitația”, a mai spus Cosmin Andrei.