Botosaniul, aproape de declararea stării de alertă din cauza dezastrului managerial de la Nova Apaserv

Prefectul județului, Sorin Cornilă, ia în calcul declararea stării de alertă la nivelul întregului județ din cauza dezastrului managerial de la Nova Apaserv, a anuntat Botosani Online.

În această dimineață, la Palatul Administrativ, a avut loc o ședință a Comitetului Județen pentru Situații de Urgență, la care a fost prezent, printre alții, și directorul Nova Apaserv, Liviu Șefan. Timp de aproximativ o oră acesta a încercat să explice cauza lipsei apă în aproape întreg județul în plin cod roșu de caniculă. Concluzia ședinței a fost că pe teren scurt și mediu nu sunt soluții, iar reprezentantul Guvernului în teritoriu ia în considerare declarată stării de alertă.

Ultima stare de alertă am avut o în 2016 pe secetă, așa cum v-am spus, analizez posibilitatea declarării acestei stări de alertă, care se face ca o propunere de către Comitetul Județean de situații de urgență, se trimite Comitetului național de situații de urgență, al cărui președinte este viceprim-ministru, respectiv ministrul afacerilor Interne, domnul Cătălin Predoiu. Comitet național în care se va analiza propunerea. Dar cum vă spuneam aici, la nivel local, analizez posibilitatea emiterii acestei sau propunerii acestei stări de alertă pe situația pe care o avem acum cu operatorul de apă, în ce privește distribuția apei potabile la nivelul județului botoșani. După cum știți, sunt foarte multe probleme pe care le are operatorul de apă, nu reușește să-și ducă la îndeplinire, clauzele contractuale, în definitiv, pe care le are cu consumatorii de apă potabilă.” a spus prefectul.

Potrivit prefectului, această măsură ar putea ajuta la atragerea unei finanțări de la fondul de rezervă.

„Pe tot județul Botoșani, pentru o perioadă în care ar trebui să venim cu un plan de măsuri plan de măsuri cu care să încercăm să obținem o finanțare direct din fondul de rezervă al Guvernului României și pe care să o implementăm în regim de urgență, pe situațiile pe care le avem sau în care avem nevoie în momentul de față. Eu asta am încercat astăzi să încercăm să identificăm situaţiile urgente pe care le are operatorul de apă în ceea ce priveşte distribuţia pe anumite zone, să vedem care sunt prioritare, să vedem dacă este oportun să declarăm această stare de alertă şi să intervenim în baza ei pentru a obţine o finanţare şi a implementa în cel mai scurt timp soluţiile în zona respectivă.” a încheiat Sorin Cornilă.

Judetul Botosani ocupa primul loc în ceea ce priveşte numărul localităţilor afectate de secetă pentru că nu sunt racordate la reţeaua de apă. Potrivit Administrației Naționale „Apele Române”, în prezent, 291 de localități, din județele Botoșani, Vaslui, Iași, Neamț, Vrancea, Galați, Bacău, Dolj, Gorj, Teleorman, Alba, care dispun de sisteme centralizate de alimentare cu apă sunt afectate de secetă. Cele mai afectate grave probleme sunt în județele Botoșani -133 localități, Iași – 58 localități, Vrancea – 36 localități.

În aceste localități, furnizarea apei este asigurată de către operatorii de apă cu restricții, respectiv în anumite intervale orare. Restricțiile sunt stabilite de către operatorii de apă, pentru fiecare folosință în parte. De asemenea, potrivit sursei citate, în prezent, 239 de localități din județele Botoșani, Vaslui, Prahova, Suceava, Neamț, Bacău, Vrancea, Iași, Galați, nu dispun de sisteme centralizate de alimentare cu apă, ci doar de surse individuale (fântâni secate). Cele mai afectate sunt județele Botoșani -151 localități, Vaslui – 61 localități, Neamț – 12 localități.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *