Botoșani | Urgențe false și mii de kilometri parcurși cu ambulanța

112

Situație revoltătoare la Botoșani, unde cadrele medicale de la Serviciul Județean de Ambulanță parcurg mii de kilometri până la domiciliul unor pacienți falși. 

De cele mai multe ori, sancțiunile sunt fie inexistente, fie nu au niciun rost, pentru că cei amendați nu au cu ce plăti amenzile.

Problema rămâne însă de a cataloga astfel de apeluri, ținând însă cont și de faptul că durerea este o senzație subiectivă, iar apelantul poate considera că ceea ce resimte el este o urgență reală.

Fiind o perioadă aglomerată, mai ales după relaxarea restricțiilor impuse de pandemie, când lumea merge tot mai mult la spital, astfel de apeluri nu fac decât să impovareze sistemul medical, de multe ori echipajele fiind trimise la cazuri false, în timp ce altele reale sunt puse în așteptare.

Astfel de situații sunt tot mai frecvente în Botoșani, iar echipajele medicale sunt întâmpinate cu fel și fel de motive de apelanți. 

Dr. Nicușor Curteanu – purtător de cuvânt  SAJ Botoșani: „Mă gândesc în primul rând la aceste solicitări care nu au la bază un motiv de urgență medicală. În acest context pacienții sună pentru tot ceea ce doresc ei să sune. Sună bolnavii psihici, sună alcoolicii, persoane răuvoitoare care, unele au trimitere la boli curente și anume ar trebui să se deplaseze în policlinică pe cont propriu, dar abuzează și cheamă ambulanța”.

Potrivit statisticilor Serviciului de Transmisiuni Speciale, în luna iunie a acestui an la nivelul județului au fost efectuate aproape 6.000 de apeluri non-urgente. În acestea intră și apelurile fictive, și cele nejustificate, dar și cele pentru transporturi de bolnavi sau alte situaţii. Alte 7.356 de apeluri au fost urgențe reale, însă aproape jumătate din apelurile la 112 sunt false sau nu justifică trimiterea unei ambulanțe la fața locului.  

Dr. Nicușor Curteanu – purtător de cuvânt  SAJ Botoșani: „Numărul solicitărilor de acest gen în perioada de vară este crescut pentru că vin persoane din afara țării care nu au stat alături de cei dragi și cheamă ambulanța arătând că ei se ocupă de persoană respectivă. Dar ei nu fac altceva decât să îi interneze pe perioada de vară în spital, iar bolnavul cronic are nevoie de îngrijire și mediul lui familial în care să trăiască. Din acest punct de vedere, am putea spune că situația solicitărilor nemotivate nu a scăzut niciodată”.

Din păcate, exemplele cu astfel de situații se înmulțesc de la o săptămână la alta, iar, de cele mai multe ori, nici sancțiunile nu îi sperie pe apelanți. În situații extreme, dar foarte rare, polițiștii iau însă și decizii pe măsură.

Anul trecut a fost promulgată legea care prevede sancțiuni mărite pentru apelarea abuzivă sau apelurile fictive la 112. Din păcate, însă, mulți dintre cei care apelează rămân în continuare nesancționați.