Botosani | Sute de ucraineni luati in spatiu pentru bani

In comuna Vârfu Câmpului din judeţul Botoşani se fac bani frumosi din afaceri cu ucraineni. O poveste desprinsa din filme a fost dezvaluita de catrecei au incasat bani pentru a lua ucraineni in spatiu. Afacerea a mers brici pana acum doi ani cand statul a impus ca pe o singura adresa sa fie trecute maxim 10 persoane. Cum au ajuns sa locuiasca mii de persoane din Ucraina in doar cateva casute, veti vedea in cele ce urmeaza.

Aflată la mică distanţă de graniţa cu Ucraina, în ultimii ani la Varfu Campului a explodat numărul de locuitoridar si conturile celor care au speculat momentul si au luat in spatiu cetateni straini. Piata era sigura: 50 de euro pentru fiecare persoana care avea domiciliul in comuna din judetul Botosani. Probleme au inceput sa apara in momentul in care un functionar de la Bucecea se pare ca a intrat pe fir.

Aurel Ciubotariu, reclamant

„La solicitarea unui prieten cu domiciliul în Ucraina, colegi de arme. Am început să pun persoane în spațiu, în spațiul meu de locuit, pentru întocmirea cărților de identitate. Am funcționat așa vreun an de zile. Era 50 de euro de persoană. Primeam bani, da, primeam bani. La un moment dat, doamna Cozmiuc Gheorghina, care e lucrător în cadrul SPCLEP Bucecea, a intervenit și a zis dacă vreau să lucrez în continuare, să primesc sume de bani de la dumneaei, să semnez documente de primire a cetățenilor și ea s-a ocupat de toate documentele care sunt”.

Botosani | Sute de ucraineni luati in spatiu pentru bani

Barbatul s-ar fi trezit cu cateva sute de ucraineni luati in spatiu despre care nu stia nimic. In schimb, aparea ca a semnat pentru acestia desi el era internat in spital. In plus, ucrainenii obtineau cetatenia romana desi nu cunosteau limba. Acesta  a depus plangeri la DNA pe numele functionarei insa dosarul s-a clasat. Femeia neaga toata acuzatiile.

Gherghina Cozmiuc, Funcţionar

„S-a clasat pentru că nu există probe. S-au analizat cererile ce le-au preluat domnii de la DGA în 2023. Un număr de 41 de cereri, au analizat scrisul domnului Ciubotariu, semnătura dumnealui și s-a clasat dosarul.

A luat mai mulţi oameni în spaţiu, că legea era permisivă. Putea câţi oameni doreşte el. Acum, de doi ani de zile, poţi lua doar zece persoane”.

In „retea” se mai afla inca un vecin din comuna care la fel doreste sa i se faca dreptate.

Petru Alemnăriţei, Reclamant:

„300 și ceva de persoane au pus fără știrea mea, adică o semnat în locul meu pe cererea de luare în spațiu. Deci, statul român le acordă cetățenia, dau un jurământ, sunt persoane care nici măcar nu știu limba română. Nu știu cum au dat jurământul, aici la Bucecea vin băieți care nu știu românește și le traduce, că ei nu știu ce să ceară. Ar trebui să nu le facă buletin. Cum vine după buletin, dacă el nu știe românește.”

Oamenii spun ca exista adrese la care stau peste 7000 de persoane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *