Botosani | Statul isi bate joc de urmasul Lenutei Buta

foto_bani

Fiul asistentei medicale din Botosani care a murit din cauza coronavirusului in luna mai va primi doar 771 lei drept pensie de urmas, anunta Federatia Solidaritatea Sanitara. Baiatul este student in anul I la o facultate din Iasi si se afla in intretinerea bunicii sale.

Mama Lenutei Buta, a depus toate documentele la Casa Județeană de Pensii pentru stabilirea pensiei de urmaș, dar a constatat că pensia copilului s-a calculat în baza Legii 263/2010, adică legea privind sistemul de pensii publice, pentru ca nu au fost elaborate normele de aplicare a Legii 56/2020. Ultima stipuleaza ca urmasii personalului medical decedat in urma complicatiilor medicale cauzate de infectarea cu coronavirus beneficiaza de dreptul la o pensie de urmas egala cu 75% din salariul de baza al personalului medical la data decesului, pana la implinirea vâastei de 18 ani sau la 26 de ani, daca trebuie sa isi termine studiile universitare.

Prin urmare, spun sindicalistii, baiatul ar trebui să primeasca 3.700 de lei/luna. Lenuta Buta a murit la Spitalul de Boli Infectioase din Iasi din cauza leziunilor pulmonare fiind expusa prelungit la virus.