Botosani | Se chinuie de 20 ani fara apa si canalizare

Situatie dramatica in comuna Blândești. Sute de oameni traiesc de aproximativ 20 de ani fara apa. Situata la 20 de km de orașul Botoșani, oamenii isi duc traiul in conditii grele pentru ca nu au apa potabila. Fantanile au secat dar chiar si asa, analizele au aratat ca apa nu este buna de baut. In ultimii trei ani, localnicii au sperat ca situatia se va schimba si vor putea sa traiasca in conditii bune insa nu s-a schimbat nimic. De-a lungul anilor, trei primari au fost schimbati din functie, doi dintre ei fiind declarati incompatibili de Agentia Nationala de Integritate. Ulterior, nici noul primar nu a reusit sa rezolve problemele legate de apa si canalizare si astfel s-a ajuns la decizia stabilita prin hotarare de Consiliu Local, ca in zilele de marti si vineri localnicii sa primeasca apa adusa de viceprimar.

In 2023, intr-o comuna aflata la 15 minute distanta de municipiul Botosani, localnicii traiesc in conditii ireale. Desi au sosea proaspat asfaltata din bani europeni, oamenii nu au apa si canalizare. Acestia se plang de faptul ca nu pot sa creasca animale in gospodarii, nu pot sa spele rufele si nici sa gateasca pentru ca au prea putina apa. Localnicii sunt nevoiti fie ca au sau nu bani sa-si cumpere singuri apa potabila pentru a supravietui. Fantanile din comuna sunt si ele secate sau au apa nepotabila. In urma analizelor efectuate de inspectorii de la DSP, acestea au indicat faptul ca apa nu este buna pentru consum.  

Constantin Pinzaru, Viceprimar comuna Blândești

Oamenii probabil cumpara de la magazine, procura ei, le aduc copiii, le aduc de unde pot si ei sa se aprovizioneze. E cam greu cu apa in comuna Blandesti. Fantani sunt dar nu prea este apa in fantani…

In urma analizelor de la DSP apa nu este buna de baut. 

In fiecare marti si vineri, intre orele 08.00 – 10.00, viceprimarul comunei duce din poarta in poarta apa pentru uz casnic localnicilor.

Oamenii spun ca este greu sa traiasca asa si ca incearca sa nu rispeasca apa pe care o primesc de la primarie.

Localnic

In 2023 fara apa, fara wc-uri in casa…

Desi comuna se dezvolta, conditiile raman la fel de grele. Localnicii au ajuns sa creada ca apa reprezinta un lux si trebuie sa o foloseasca limitat.

Localnic

Noi imbatranim dar sunt copiii nostri care si-au facut casa, care isi fac si mai incolo. Dar daca nu este apa ce sa faca? Apa nu este, gaz nu este, daca ne mai dispar si becurile astea de sus….

Unii dintre oameni s-au obisnuit cu traiul greu si nu cred ca situatia se va schimba prea curand.

Localnic

Nu este apa…Nu avem apa dar avem noroc de primarie ca ne aduce ca daca nu ar fi primaria nici nu am avea cu ce sa ne spalam, ne umplem de paduchi.

Multi dintre sateni au ales sa nu creasca animale pentru ca nu au suficienta apa sa le dea. Astfel, oamenii sunt nevoiti sa cumpere oua, carne si produse lactate din imprejurimi sau chiar din oras, desi pensiile lor sunt foarte mici.

Localnic

Care au animale aduc cu caruta din sat.. Uite omul asta.

Totodata, situatia ramane in continuare dramatica. In caz de incendii sau seceta, primaria a amenajat un bazin de 40 de tone pentru sitautii speciale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *