Botoșani | Record negativ de prezență într-o comună botoșăneană

oameni-adusi-la-vot-2

O comună din judeţul Botoşani, în care şi-au stabilit domiciliul fictiv peste 2.500 de cetăţeni ucraineni, a stabilit recordul negativ de prezenţă la vot la alegerile locale desfăşurate duminică.

La secţia de votare 403 din localitatea Vârfu Câmpului, prezenţa la urne a fost de doar 14,76%, în condiţiile în care pe listele electorale permanente au fost înscrişi 1.888 de alegători, însă doar 279 s-au prezentat la urne. La secţia de votare 404, prezenţa a fost de 21,56%, pentru că din cei 1.901 de alegători din listele permanente au votat doar 410.

Potrivit primarului Maria Huţu, situaţia de la Vârfu Câmpului este una atipică şi este generată de faptul că în ultimii doi ani au obţinut cetăţenia română şi s-au stabilit pe raza comunei mii de cetăţeni din Ucraina. Ea susţine că oamenii din sat ies la vot în mod tradiţional, însă procentul de prezenţă este scăzut ca urmare a faptului că ucrainenii au devenit alegători pe listele permanente, însă ei nu re regăsesc efectiv pe raza comunei.

„Cred că acest lucru se datorează acelor persoane care s-au mutat recent, care sunt din Ucraina şi care şi-au obţinut domiciliul la noi. Ei nu se prezintă la vot şi practic ne îngreunează cumva procentul, dar asta nu este un impediment pentru procesul electoral în sine”, a afirmat Huţu.

De asemenea, în comuna Vârfu Câmpului, numărul mandatelor de consilier local s-a majorat, la aceste alegeri locale, de la 13 la 15, ca urmare a faptului că populaţia comunei a crescut în documente de la 3.443 în 2016 la 6.010 în 2020.