Botoșani | Rămân spitalele fără oxigen!

oxigen

Bolnavii de Covid-19 din Botoșani primesc oxigen cu porția în unele spitale, în timp ce alții mor în urgențe, unde aşteptarea eliberarii unui pat a ajuns şi la 72 de ore pentru unele cazuri. Secțiile sunt arhipline, iar medicii cer ajutor disperat, care nu vine de nicăieri. Ca ultimă soluție, conducerea celui mai mare spital din județ cere intervenția Direcției de Sănătate Publică şi Prefecturii, fără să mai fie menajați alți medici sau alte spitale din judet.

Directorul medical al Spitalului de Recuperare „Sfântul Gheorghe” din Botoșani, Gabriela Varzari, a tras un puternic semnal de alarma ieri, cand a acuzat existenta unei crize acute de oxigen de uz medical, în condițiile în care unitatea sa nu a reuşit reîncarcarea tuburilor folosite pentru tratarea pacienților cu Sars-CoV-2.

„Noi avem 38 de concentratoare și câteva tuburi de oxigen pe care le încarcam la firma SCM GAS care nu mai are oxigen. Nu mai are stocat. A promis că o să ne rezolve cumva. Ceea ce poate să facă acum este să încarce tuburile noastre de oxigen la jumatate din  cantitate. Noi la două ore plecăm cu tuburile la firmă, le încarca la jumătate că atât are și nu știe pe ce perioada va mai avea oxigen.”, a declarat dr. Gabriela Varzari.

Cu sau fără oxigen, locurile din spitale sunt epuizate. Directorul medical al Spitalului Județean, Radu Laurian, a anunțat că spitalul a ajuns la limită în privința locurilor pentru internarea bolnavilor Covid și susține că această unitate sanitară, care trebuie sa trateze și celelalte afecțiuni urgente, nu trebuie transformată într-un spital 100% Covid.

„Am ajuns la limita disperării, la o limită fizică. Avem 17 bolnavi în zona de tampon. Acolo ar trebui să stea bolnavii în așteptarea testului, adica 7- 8 ore. 17 erau deja confirmați și mai erau 17 bolnavi in UPU în containere, da?”, a zis dr. Radu Laurian

Autoritățile sanitare iau în calcul ca medicii de familie din unele centre de permanență să vină în sprijinul medicilor de la Unitatea de Primiri Urgențe, însă se lovesc de legislația greoaie, dar şi de lipsa de interes a acestora.