Botosani | Peste 70 persoane au protestat in fata Consiliului Judetean din cauza starii unui drum

Peste 70 de persoane au protestat ieri în fața Consiliului Județean, pentru a atrage un semnal de alarmă asupra situației de pe DJ 293, Mileanca- Codreni- Puțureni- Coțușca, potrivit Botosani Online.
Acest sector de drum este într-o stare deplorabilă, iar o parte dintre locutorii acelei zone au venit la Botoșani pentru a discuta cu șefii CJ, sătui de promisiunile acestora din urmă. Înarmați cu pancarte pe care scria ” Vrem drumuri asfaltate/ Nu promisiuni deșarte”, „După atâtea nevoi/ne-am cam săturat de voi”, „Drumurile noastre toate/ se vor asfalta vreodată”, oamenii și-au strigat nemulțumirea în fața Palatului Administrativ. ” În fiecare an ni s-a promis că se va face. Vrem să fim auziți de toată lumea fiindcă de peste 25 de ani nu s-a întâmplat nimic pe acel drum. Vrem să ne dea un răspuns exact despre data începerii lucrărilor. Nu mai vrem să fim amânați de pe un an pe altul. Vrem un termen de la doamna Federovici. Suntem vreo 23 de mașini de mașini, majoritatea din partea Codrenilor. Drumul este foarte tranzitat mai ales în această perioadă, coloane de tiruri. Sunt oameni care stau la stradă, nu pot spăla o haină, nu pot spăla nimic. Casele tremură când vine câte un camion. Atunci când este ploaie sau zăpadă nimeni nu poate intra, nimeni nu poate ieși. În primăvară când a nins, au stat oamenii izolați trei, patru zile. Nu i-a ajutat nimeni. ” a spus Cristian Robert Saucă, unul dintre organizatori.
Mijloacele de transport persoane refuză să mai tranziteze acest sector de drum
Oamenii se mai plâng de faptul că nu mai au cu ce să vină în oraș, deoarece firma care asigura transportul persoanelor din acea parte a județului nu mai circulă, în desfășurare fiind și o licitație pentru stabilirea unui operator. „Vrem să avem și noi autobuze, până acum am avut. Eu am fost în străinătate și am lucrat, mi-am făcut o căsuță acolo. Trec mașinile de mare tonaj și ne-au distrus pereții, trotuarele, gardurile. Plătim pe cineva cu mașină mică să ne aducă la Botoșani dacă avem nevoie. Am 72 de ani, la spital nu am cu ce să vin și nici ambulanțele nu mai pot să vină în satul ăla. Nu ne ajută nimeni. Și noi facem parte din UE și merităm să se facă ceva și pentru noi. Ar veni copiii mei, unul îl am în Spania, unul este în Germania. Ce să facă în Codreni? Nu au ce să facă aici. Își fac mașinile praf. Vrem să vină și la noi o salvare când este nevoie, un autobuz.” a spus o pensionară din satul Codreni.
Doina Federovici, președintele CJ: „Proiectul nu a fost aprobat din cauza valorii foarte mari”
După lungi parlamentări, o delegație formată din trei protestatari a fost primită de către președintele CJ, Doina Federovici, pentru a lămuri situația acestui sector de drum. Reprezentanții celor veniți din zona Codreni au dorit să știe în principal când vor începe efectiv lucrările de reabilitare și ce se întâmplă cu oamenii care sunt blocați în acest localități din cauza lipsei unor mijloace de transport public. În schimb, Doina Federovici le-a prezentat investițiile din acea parte a județului dar și că are în vedere atragerea unor fonduri pentru a rezolva această problemă. „Pentru acest sector de drum, Consiliul Județean a finalizat partea de documentație tehnică, în sensul în care din sumele proprii ale CJ s-a realizat studiul de fezabilitate, ulterior cu alte sume am realizat parte de proiectare publică. În acest moment, pentru zona de nord-est a județului Botoșani, CJ are implementare proiecte de peste 84 de milioane de euro, pentru o distanță de 70 de kilometri. Strict în comuna Coțușca am finalizat o lucrare de peste 4 milioane de euro și tot pe zona Coțușca care face legătura către Viișoara suntem în implementare cu un proiect extrem de generos. Prin Anghel Saligny, CJ Botoșani a solicitat finanțare pentru șapte sectoare de drum județean. În aceste șapte a fost inclus și drumul la care faceți referire (nr. DJ 293). Din nefericire, având în vedere valoarea foarte mare a acestei investiții, vorbim de aproape 78 de milioane lei, drumul nu a fost inclus de Ministerul Dezvoltării la finanțare.” a spus președintele CJ.
Potrivit acesteia, totul depinde anul viitor de bugetul pe care îl va avea instituția pe care aceasta o conduce. ”Când am venit în 2020 la conducerea CJ erau 144 de kilometri de drumuri de piatră. Astăzi mai căutăm finanțare pentru ultimii 31 de kilometri. Suntem în plină licitație pentru traseele din județul Botoșani, acea firmă de transport circulă probabil și pe celelalte drumuri județene de piatră. Momentan nu am avut nici o reclamație că vreun elev din această zonă nu a ajuns la liceul în care învață”. a încheiat Doina Federovici. În schimb, copiii sunt nevoiți să meargă la școală pe cont propriu, deoarece sunt afectați de acest bâlbe birocratice ale autorităților.