Botosani | Parcul Cornișa a cheltuit 5,6 milioane lei în 2020 și a încasat aproape 2,8 milioane lei

parcul cornisa
În 2019, încasările în parcul de agrement Cornișa au fost de peste 4,8 milioane lei. În 2020, se estimau venituri proprii de aproape 6 milioane lei dar au fost de numai 2.775.322 lei, cu 43% mai puțin decât în anul anterior. În aceste condiții, Primăria Botoșani a fost nevoită să plătească o subvenție de 2.872.793 lei, mult mai mare decât în 2019.

La începutul anului trecut, autoritățile locale și conducătorii parcului de agrement Cornișa se așteptau la încasări mai mari decât în 2019 și estimau un buget generos, inclusiv pentru investiții și noi obiective. Pandemia le-a dat peste cap toate planurile iar obiectivele parcului de agrement au fost mai mult închise în 2020. Piscina exterioară a funcționat între 18 iunie și 25 septembrie, la două treimi din capacitate. Piscina interioară a funcționat între 16 octombrie și 31 decembrie la jumătate din capacitate iar patinoarul între 28 noiembrie și 31 decembrie la aproximativ o treime din capacitate.

“Raportat la numărul de zile în care a fost deschis parcul, și-a îndeplinit obiectivul, reușind să atragă în 2020 un număr de aproximativ de 85.000 de utilizatori la piscine, patinoar, terenurile de sport și amfiteatru. Nu mai punem la socoteală zona de promenadă pe care mulți botoșăneni au descoperit-o abia în iunie 2020. Am reușit ca aproape jumătate din cheltuielile parcului să le asigurăm din veniturile proprii. În 2020 am cheltuit 5,6 milioane de lei, am încasat aproape 2,8 milioane lei și am primit subvenție în valoare de 2,8 milioane lei. Jumătate din bani au fost venituri proprii și jumătate au fost subvenții de la bugetul local. Spre exemplu, doar întreținerea spațiului verde a costat aproape 500.000 lei. Vorbim de șase oameni, un inginer, utilaje, materiale, salubrizare, deszăpezire”, a precizat Eugen Țurcanu, directorul DSPSA Botoșani.

Angajați trimiși în șomaj tehnic

Reprezentanții parcului de agrement spun că dacă nu ar fi luat o serie de măsuri, bugetul de cheltuieli ar fi fost mult mai mare. Principala măsură de reducere a cheltuielilor a fost trimiterea angajaților în șomaj tehnic. În perioada 16-30 aprilie au fost 40 de oameni în șomaj tehnic, în mai 38 de oameni, în iunie 33 iar în iulie 9. De asemenea, s-au suspendat contractele de mentenanță și s-a făcut o economie de aproape 250.000 lei.

Am avut o medie de 30 și ceva de oameni trimiși în șomaj tehnic începând cu data de 16 aprilie. Mai bine de jumătate dintre angajații parcului au fost în șomaj tehnic. I-am ținut pe cei de la spații verzi și la întreținere. Contractele de mentenanță au fost suspendate și am făcut o economie la buget. Cheltuielile erau mai mari dacă nu lua aceste mai mari. Am luat foarte în serios partea de economii”, a adăugat Eugen Țurcanu