Botoșani | O tânără mamă a ajuns în comă, după ce a pariat că poate bea mai mult decât oricine din bar

bautura femeie

foto: Yui Mok/PA

Copiii unei femei din judeţul Botoşani au parte de un viitor cu multe semne de întrebare, după ce mama lor a ajuns la spital în comă alcoolică profundă. Femeia, în vârstă de 31 de ani, din apropiere de Săveni, a ajuns în această stare în urma unui pariu, pe cât de stupid, pe atât de periculos.

Potrivit martorilor, femeia se afla într-un bar, în apropiere de casă. Acolo, s-ar fi luat la întrecere cu mai mulţi vecini, împătimiţi în ale paharului, punând pariu care reuşeşte să bea o cantitate mai mare de tărie. Fără a sta prea mult pe gânduri, aceasta şi-a pus, într-o halbă de bere, aproape 400 de mililitri de vodcă, pe care a băut-o pe nerăsuflate. Femeia a reuşit să facă nevăzută cantitatea impresionată de băutură spirtoasă, câştigând astfel şi pariul.

La scurt timp, însă, tânăra a căzut inconştientă sub masă, ceilalţi parteneri de pahar apelând serviciul 112, pentru a cere ajutorul cadrelor medicale.

Tânăra a fost luată, direct din bar, de un echipaj al Ambulanţei Săveni, după care a fost transportată în Centrul de Primiri Urgenţe al secţiei din oraş. Din cauză că starea femeii continua să se agraveze, cadrele medicale de acolo au solicitat transferul la Botoşani, aceasta fiind preluată de o ambulanţă cu medic.

 „Pacienta a fost preluată în comă de gradul III prin intoxicaţie voluntară etanolică. Starea acesteia era foarte gravă, reuşind să o stabilizăm pentru transferul la UPU Botoşani, unde a fost predată colegilor specialişti”, a precizat medicul Eduard Gurău, din cadrul Serviciului Judeţean de Ambulanţă (SJA) Botoşani.

Tânăra a fost preluată de medicii de la Botoşani, aceasta fiind în continuare ore bune în comă profundă în Urgenţe, în ciuda tratamentelor specifice făcute de medici. Ulterior femeia a început să îşi revină, urmând ca medicii să o direcţioneze şi către secţia de psihiatrie, pentru un consult de specialitate.

Îngrijorător este faptul că tânăra ar avea acasă nu mai puţin de şapte copii.

Cazul, din păcate, nu este singular, şi mai ales nu este întâlnit doar la adulţi. În urmă cu câţiva ani, un copil de 12 ani a ajuns la spital în stare gravă după ce a băut cu tatăl său într-un bar. După ce au consumat alcool împreună, bărbatul l-a trimis pe fiul lui să aibă grijă de cai şi de căruţă, însă băiatul a leşinat, fiind găsit de un alt bărbat care a sunat la Ambulanţă. În momentul în care a venit Ambulanţa, părinţii copilului au început să se certe cu personalul medical şi au refuzat să îi permită echipajului de intervenţie să îi acorde copilului primul ajutor. 

„Abia după ce a ajuns un echipaj al Poliţiei medicul a putut să îl consulte pe copil şi să îl preia pentru a-l transfera la Spitalul de Pediatrie. Copilul era în comă alcoolică şi suferea de hipotermie”, a declarat purtătorul de cuvânt al Serviciului de Ambulanţă Botoşani, doctorul Nicuşor Curteanu.

În mod şocant, acela nu a fost nici măcar cel mai tânăr pacient într-o asemenea stare. Cel mai tânăr pacient cu intoxicaţie etanolică a fost un bebeluş de numai opt luni. Este vorba despre o fetiţă care a ajuns în stare gravă cu ambulanţa la spital, în comă alcoolică. Mama, o femeie tânără din mediul rural, a consumat băuturi alcoolice în exces deşi alăpta la sân copilul, iar bebeluşul a băut lapte cu alcool de la propria mamă. Micuţa a fost, însă, salvată de medici.

În acelaşi an, în comă alcoolică a ajuns un alt copil din Botoşani, în vârstă de numai un an.

monitorulbt