Botosani | O fetiță în vârstă de 7 ani a ajuns la spital după ce a băut alcool sanitar

O fetiță în vârstă de șapte ani a ajuns la spital după ce a băut alcool sanitar.

Medicii botoșăneni atrag atenția asupra faptului că minorii copiază comportamentul părinților și nu ceea ce le transmit aceștia. Prezentă într-o conferință de presă desfășurată în această dimineață, Laura Jijie, șefa Compartiment Neuropsihiatrie Infantilă din cadrul Secției Pediatrie a Spitalului Județean Mavromati, a tras un semnal de alarmă asupra situațiilor în care minorii consumă alcool de la vârste foarte fragede.

“Modelul parental este cel mai important, cum poți să-i spui unui copil să nu consume alcool dacă în familie un părinte consumă alcool, sau părintele fumează împreună cu copilul. Care este modelul parental? Copilul învață din ceea ce face părintele nu din ceea ce spune. Sub presiunea grupului, în diferite ocazii adolescentul va fi tentat să consume alcool pentru a nu se face de râs, pentru a nu râde de ei ceilalți copii, de a experimenta, din teribilism să arate că și el poate. Atunci un organism sensibil, neobișnuit cu consumul de alcool poate să aducă niște efecte somatic sau intoxicație alcoolică. Consumul este la fel atât la fete cât și la băieți. Se minimalizează, li se pare normal să consume alcool. 80% dintre adolescenții de vârstă liceală au consumat cel puțin o dată alcool. Trebuie atenți supravegheat de către părinți timpul liber al copilului. Anturajul pe care îl frecventează, activitățile pe care le desfășoară, discutând deschis despre efectul alcoolului și despre celelalte substanțe psihoactive”, a spus Laura Jijie, care a mai precizat că dintre cei care ajung la spital au între 15 și 17 ani.

Potrivit acesteia, orice consum de alcool care se repetă, ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă, în condițiile în care acesta se poate croniciza. ”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *