Botosani | O comună își realizează propriul sistem de alimentare cu apă, din râul Prut

paltinis-proiect-apa2

S-au săturat să tot aștepte magistralele promise de șefii județului și de reprezentanții Nova Apaserv și și-au făcut propriul sistem de alimentare cu apă. Au accesat un proiect în valoare de 2,5 milioane de euro, au început lucrările iar spre finalul acestui an oamenii vor avea apă în locuințe.

În urmă cu câțiva ani, autoritățile locale din Păltiniș au decis să realizeze un proiect de alimentare cu apă. După mai multe încercări, suma obținută a fost de 2,5 milioane de euro din care trebuiau realizate rețelele, aducțiunea din râul Prut, bazinele, stația de pompare și de tratare a apei. Dacă autoritățile județene și-ar fi făcut treaba și în nordul județului era magistrala promisă, nu mai era nevoie de aducțiunea de la Prut și stațiile de pompare și tratare iar din cele 2,5 milioane de euro s-ar fi făcut rețele de distribuție în toată comuna.

Costel Romanescu, primarul comunei Păltiniș, spune că în câteva luni se va finaliza investiția și că deja pregătește un nou proiect pentru a rezolva problema apei în celelalte trei sate.

Suntem la ultima parte, facem aducțiunea către bazinul de apă. Se lucrează pentru că termenul ne presează. Mai avem de adus curentul electric aici, știți cum este cu avizele, cu EON și Delgaz lucrăm foarte greu. Partea de rețele este terminată sută la sută, inclusiv conducta până aici. Este un proiect de 2,5 milioane de euro pentru alimentarea cu apă a satului Păltiniș. Prin următorul proiect vom face extinderea către Horodiștea, Cuzlău și Slobozia”, a spus Costel Romanescu.

Autoritățile locale din Păltiniș analizează acum posibilitatea implementării unui proiect de canalizare dar costurile sunt foarte mari atât în faza de execuție cât și ulterior.

“Avem toate măsurătorile, ridicările topo, tot ce înseamnă documentație tehnică dar stăm și ne gândim de trei ori dacă să facem acea canalizare. Taxele vor fi foarte mari deoarece relieful este un pic mai atipic, ne-ar trebui  cel puțin opt stații de repompare. Marea majoritate a cetățenilor din comună au fose septice”, a mai precizat primarul comunei Păltiniș.