Botoșani | Județul este liber de pestă porcină la porcii domestici

Ce-este-pesta-porcina-africana

În prezent, teritoriul județului Botoșani este LIBER de Pesta Porcină Africană la porcii domestici, anunță directorul DSVSA Botoșani, Mihai Țurcanu.

În perioada următoare se vor face verificări complexe în exploatații nonprofesionale cu mai mult de 10 porcine sau care nu au raportat niciodată mortalități în cadrul supravegherii pasive PPA, exploatații comerciale industriale sau de tip A cu porcine, Cabinete medicale veterinare împuternicite și Fonduri Cinegetice, pentru verificarea respectării condițiilor și restricțiilor privind prevenirea răspândirii virusului PPA.

D.S.V.S.A Botoșani reia solicitarea făcută către crescătorii de porcine, să raporteze autorităților sanitar- veterinare orice caz de moarte sau îmbolnăvire al animalelor din gospodărie și să nu arunce leșurile, pentru că sunt pasibili de sancțiuni penale.

În situația în care se confirmă suspiciunea de PPA , toate animalele suspecte trebuie ucise și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către D.S.V.S.A Botoșani conform legii la adevărata valoare de piață.

DSVSA Botoșani, solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor de prevenire şi combatere a bolii, având în vedere gravitatea acesteia şi consecinţele economice deosebit de grave generate de apariţia ei.

În județul Botoșani continuă să rămână active 8 focare de pestă porcină africană la mistreț pentru care măsurile de combatere sunt luate de către administratorii Fondurilor Cinegetice afectate, cu menținerea restricțiilor specifice pentru prevenirea transmiterii virusului de la mistreț la porcul domestic.