Botosani | Investiții de peste 30 de milioane de euro în spitalele din Botoșani

spital botosani

În următorii doi-trei ani se vor investi peste 30 de milioane de euro în unitățile medicale din municipiul Botoșani. Cei mai mulți bani vor fi investiți în Spitalul Județean Mavromati.

După modernizarea și extinderea Unității de Primiri Urgențe, urmează alte două investiții mari la Spitalul Județean Mavromati. Este vorba de ambulatoriul de specialitate și secția de Oncologie.

Ambulatoriul de specialitate are o valoare de 13 milioane de euro, finanțarea este asigurată integral de Compania Națională de Investiții. Este un proiect care are un termen de execuție de 22 de luni, patru luni pentru proiectare și 18 luni pentru execuție. Investiția este în procedură de achiziție publică. Va fi o clădire cu trei etaje, dotată și utilată cu tot ce este necesar. O altă investiție foarte importantă este modernizarea și extinderea secției de oncologie. Vorbim de o finanțare de 6,3 milioane euro. Durata este de 6 luni pentru proiectare și 24 de luni pentru execuție și dotări. Anul acesta ar trebui să înceapă lucrările la ambele proiecte”, a spus Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.

Tot la Spitalul Județean Mavromati va fi reabilitat un corp de clădire, cu bani din PNRR. “Avem corpul H al Spitalului Județean Mavromati unde funcționează blocul alimentar, magazia de alimente și spălătoria. Aici valoarea este de 5,1 milioane euro”, a mai spus Federovici.

O altă investiție se va realiza la Maternitatea Botoșani. Cu fonduri din PNRR, va fi făcut anveloparea termică a clădirii.

“Vom face renovarea energetică moderată a clădirii secției de Obstetrică – Ginecologie. Contractul este semnat cu Ministerul Dezvoltării, valoarea fiind de 4,75 milioane euro. Se lucrează la documentația de avizare a lucrărilor de intervenție după care urmează licitația pentru execuție. Vorbim de o finanțare prin PNRR”, a completat președintele CJ Botoșani.

Consiliul Județean și Spitalul Județean Mavromati mai au câteva proiecte care urmează să fie finanțate de Ministerul Sănătății și care ar trebui să fie implementate începând din acest an.

“La Ministerul Sănătății avem depus acel proiect pentru îmbunătățirea capacității instituționale a Spitalului Județean Mavromati în vederea prevenirii infecțiilor nosocomiale. Am intrat în evaluare și cu acest proiect. Noi am solicitat o finanțare de 4 milioane de euro și suntem încrezători că vom realiza și acest proiect. Tot la Ministerul Sănătății am depus un proiect pentru secția de prematuri de la Maternitatea Botoșani. Este o finanțare mai mică dar este extrem de necesară și completează aparatura pe care am achiziționat-o pentru Maternitatea Botoșani. A fost finalizată licitația pentru laboratorul de microbiologie, s-a dat ordinul de începere a lucrărilor. Construcția se va realiza în curtea secției de Infecțioase. În toamnă cred că va fi finalizată această clădire, valoarea fiind de 3,77 milioane lei”, a mai declarat Doina Federovici.