Botoșani | Focar de pestă porcină la Vlasinești

foto_porci

Pesta porcina e din nou in Moldova! Noul focar a fost identificat in satul Miron Costin, comuna Vlasinesti, la o exploataţie de 38 de porcine domestice, unde au fost găsiţi doi porci decedaţi.

Toţi ceilalţi 36 de porci din exploataţie au fost sacrificaţi. În preajmă fiind şi o altă exploataţie cu doar trei porci, s-a luat decizia ca şi aceste animale să fie eutanasiate.

Se presupune că virusul ar fi ajuns în exploataţie prin administrarea de hrană adusă de pe câmp, din zona afectată de PPA dar reprezentanţii DSVSA iau în calcul şi posibilitatea ca virului să fi fost propagat de factorul uman, prin traficul creat, ţinând cont că în zonă funcţionează şi o fabrică de produse lactate, de la care locuitorii achiziţionează zer pentru hrana animalelor.

Focar de pesta porcina

„Prin acest aflux de crescători care vin cu tot felul de mijloace de transport, cu tot felul de ambalaje, intră în contact direct cu zona afectată şi apoi virusul ajunge în gospodării. Ne gândim să propunem printr-o adresă, fabricii de produse lactate, să sisteze furnizarea acestui subprodus”, a declarat Ovidiu Airimiţoaie, director DSVSA Botosani.