Botosani | Fermierii sufera pierderi considerabile din cauza cerealelor ucrainene si acuza autoritatile ca nu urmaresc traseul camioanelor

Fermierii din județul Botoșani sunt revoltați că în continuare se aduc cereale din Ucraina iar ei sunt obligați să vândă grâul și porumbul sub prețul de producție.

Ionică Nechifor, președintele Asociației Moldoovis, spune că sunt sute de camioane cu cereale care intră zilnic în România și nimeni nu verifică dacă acestea ajung în portul Constanța sau sunt descărcate prin depozite de pe teritoriul țării, potrivit Botosani Online.

“Nu se întâmplă nimic din ceea ce se vorbește iar realitatea este cu totul alta. Discut cu fermierii din Botoșani în fiecare zi și spun că sunt zeci sau chiar sute de camioane care vin din Ucraina și le descarcă în România. Nu se fac controale, nu este niciun fel de evidență, nu se face tam-tam și în mod tacit aceste camioane trec. Normal ar fi ca ele să tranziteze România și să se ducă direct în port. La ora actuală, ni se spune că 80-90% din cerealele ucrainene se transportă pe calea apei. Din păcate, nu este așa”, a spus Ionică Nechifor.

Președintele Asociației Moldoovis spune că majoritatea fermierilor din județul Botoșani au fost nevoiți să-și vând grâul și porumbul sub prețul de producție.

“Fermierul român este necăjit că nu reușește să-și scoată cheltuiala pe hectarul de cultură înființată din cauza prețului care la ora actuală este sub prețul de producție. Porumbul este 65-70 de bani, grâul este 80 de bani. Pentru un hectar de porumb costurile sunt undeva la 3500 de lei iar la o producție de patru tone, obținem 2800 de lei. Avem o pierdere de 700 de lei la hectar. O parte din pierdere o vom acoperi din subvenție dar subvenția nu este pentru așa ceva”, a adăugat Ionică Nechifor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *