Botosani | Felceri nu medici. Timp de 7 ore, Alexandra a fost tratata cu ser fiziologic, Algocalmin si No-Spa

Directia de Sanatate Publica Botosani a finalizat raportul preliminar al mortii tinerei Alexandra Ivanov. In raport se evidentieaza ca timp de 7 ore tanara nu a beneficiat de manevre de interventii terapeutice, desi tanara i-a implorat pe medici prin intermediul mesajul sa efectueze chiuretajul de urgenta.

Potrivit defapt.ro, Din documente rezultă că medicii au cerut analize de laborator pentru Alexandra Ivanov. Medicul care a trimis cererea către laborator nu se afla la data și ora respectivă în spital. Buletinele de analize au fost validate în intervalul orar in jurul orei 1.00. Majoritatea indicatorilor era sub limita minimă sau maximă a valorilor normale. Ce au făcut medicii? Au recomandat administrarea de ser fiziologic, No-spa, Algocalmin, Indometacin și Algifen la nevoie.

Alexandra s-a luptat pentru viata ei pana la sfarsit. Cu trei copii acasa si o sarcina in derulare, in noaptea de joi spre vineri tanara a avut sangerari. Speriata a sunat la 112 iar la scurt timp a ajuns la Maternitatea din Botosani. Cu dureri crunte, tanara, insarcinata in 13 saptamani le-a cerut medicilor sa o opereze urgent. Ea a trimis mesaje pe parcursul nopții atât medicului de gardă, cât și medicului curant dar i-a fost administrat doar un calmant are nu si-a facut efectul. Dimineata, femeia i-a trimis un ultim mesaj sotului in care i-a spus ca nu mai poate. La scurt timp a intrat in soc si in ciuda manevrelor de resuscitare a murit.

Alexandra a lasat in urma 3 copii, o fetita de 6 ani si doi baietei de un an respectiv 4 ani. Familia nu se lasa pana nu i se face dreptate. Intr-o petitie online intitulata Dreptate pentru Alexandra, peste 7800 persoane cer pedepsirea celor vinovati.

Raportul celor de la DSP:

În urma decesului pacientei I. A. la Secția Exterioară Obstetrică Ginecologie a Spitalului Județean de Urgență Mavromati Botoșani, Direcția de Sănătate Publică Botoșani prin inspectorii sanitari s-a autosesizat declanșând o acțiune ad-hoc de inspecție încă din data de 18.08.2023, care a vizat modul în care au fost asigurate serviciile medicale pacientei decedate de către personalul medical.

Reprezentanții legali ai unității sanitare le-au pus la dispoziție foaia de observație clinică generală a pacientei în copie, graficul de gărzi al medicilor, registrele întocmite la camera de gardă și nota de relație întocmită de medicul de gardă. La data controlului, unitatea sanitară nu a pus la dispoziția inspectorilor sanitari procedura/protocolul privind gestionarea unor astfel de cazuri.

Pacienta a fost internată în data de 17.08.2023, orele 23.30 pentru ”sângerare pe căi genitale externe, dureri hipogastrice și lombare”. Diagnosticul stabilit la internare a fost de sarcină oprită în evoluție, metroragie minoră, observație anemie secundară.

În intervalul orar 23.30 – 00.45, pacientei i s-au efectuat investigații clinice și paraclinice și i s-a administrat tratament simptomatic. La ora 00.53, analizele de laborator au fost finalizate, aflându-se la dispoziția medicului de gardă.

În intervalul orar 00.45 – 07.35, nu au fost consemnate în foaie investigații, intervenții terapeutice și manevre de îngrijire. La ora 07.35, s-a consemnat agravarea bruscă a stării generale și pacienta a fost transferată la ATI unde i s-au efectuat manevre de resuscitare timp de 40 de minute fără succes, la 8.20 declarându-se decesul.

Inspectorii sanitari au mai solicitat documente suplimentare de la unitatea sanitară precum note de relație a întregului personal, procedurile și protocoalele terapeutice, rezultatul analizei necroptice și alte documente necesare finalizării acțiunii de inspecție.

Cazul urmează a fi analizat și în cadrul Comisiei Județene de Analiză Profesională a Deceselor Materne.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *