Botosani | Experiment realizat de pirotehnisti in poligonul Copalau

poligon-copalau

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani a desfăşurat astăzi, în poligonul militar Copălău, o şedinţă de distrugere a muniţiilor rămase neexplodate, descoperite pe raza judeţului Botoşani.

Operaţiunea a fost executată de echipa de pirotehnicieni a inspectoratului, condusă de colonelul Ștefan Ușurelu, șeful Serviciului Evacuare, Asanare Pirotehnică și Urgențe CBRN din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. Măsurile de siguranţă au fost asigurate de către Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Botoşani. La ședința de distrugere au participat prefectul județului, Dan Constantin Șlincu și inspectorul șef al ISU Botoșani, colonel dr. ing. Mihail Cristian Amarandei.

Personalul specializat în misiuni de asanare pirotehnică a distrus 237 elemente de muniţie, preponderent muniție de artilerie şi bombe de aruncător. Pentru distrugere au fost folosite 17  kilograme echivalent de exploziv.

Muniţia a fost descoperită, în special, în spaţii locuite din mediul rural, pe timpul executării unor lucrări gospodăreşti, în prima jumătate a anului 2019.

Astăzi, s-a experimentat și o metodă de distrugere pe locul de descoperire a muniției periculoase la atingere, metodă ce a dat rezultate pozitive și urmează a fi implementată în procedurile de lucru.

Pirotehnicienii botoşăneni reamintesc cetăţenilor că, în cazul în care descoperă muniţie rămasă neexplodată, să nu atingă aceste elemente, să nu le lovească sau să le mişte din locul în care au fost găsite, să nu încerce să demonteze componentele muniţiei sau să le ridice, transporte sau depoziteze în locuinţe, la locul de muncă ori în depozite de fier vechi și să anunţe ISU sau Poliţia prin numărul unic de urgență 112 pentru a interveni în vederea ridicării şi neutralizării acestor elemente.