Botosani | Doua proiectile din Al Doilea Razboi Mondial au fost descoperite pe malul Jijiei

Două lovituri acuplate cu proiectil perforant incendiar, calibru 20 mm, au fost descoperite, astăzi, pe malul râului Jijia, în localitatea Todireni. Muniția a fost găsită chiar de echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani, pe timpul unei ședințe de pregătire, ce presupune efectuarea unor operațiuni de cercetare, detectare, dezgropare, identificare, ridicare, transport și depozitare.

Aceasta era îngropată în pământ, la aproximativ 30 de centimetri, fiind detectată cu aparatura specifică. Pirotehnicienii au stabilit că muniția este în perfectă stare de funcționare. Aceasta a fost ridicată, transportată și depozitată în siguranţă, în poligonul militar de la Copălău, urmând să fie distrus.

Muniția neexplodată este foarte periculoasă și de aceea oamenii trebuie să știe ce să facă atunci când găsesc obiecte metalice ce seamănă cu proiectile, grenade, bombe, cartușe sau altele asemănătoare.

În primul rând, nu trebuie să le atingă sau să le lovească, indiferent dacă sunt parțial îngropate în pământ sau se află la suprafață. Nu trebuie să le ridice pentru că nu au de unde să știe în ce stadiu se află acestea. Dacă nu sunt siguri ce fel de obiecte sunt, nu trebuie să le taie și nici să le folosească pentru improvizarea unor unelte sau ornamente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *