Botoșani | Doi preoți din județ sunt acuzați că ar fi evacuat din biserică credincioșii vaccinați

preottt

Autorităţile sanitare din Botoşani vor demara o anchetă în cazul unor preoţi acuzaţi că au cerut credincioşilor vaccinaţi să părăsească lăcaşurile de cult.

Monica Adăscăliţei, directoare DSP Botoșani: „Chiar avem nişte reclamaţii la nivelul DSP legat de faptul că, în două localităţi din judeţul Botoşani, preotul în timpul slujbei a recomandat ieşirea din biserică a persoanelor vaccinate, li s-a atras atenţia să nu poarte mască, chiar li s-a smuls masca de pe faţă. Vom face o anchetă în cursul acestei săptămâni şi vom lua legătura şi cu conducerea bisericii la nivelul judeţului Botoşani. Sunt şi filmaţi, sunt şi poze”.

Oficialul DSP susţine că sesizări similare au fost transmise şi de unii dintre medicii de familie.

Monica Adăscăliţei, directoare DSP Botoșani: „Sunt anumite zone, nu peste tot, pentru că avem şi preoţi care susţin această activitate de vaccinare şi chiar le recomandă enoriaşilor, dar avem şi aceste excepţii şi vom încerca să avem o discuţie în această săptămână cu reprezentanţii bisericii”.

Arhiepiscopia Iasilor sustine ca nu se confirma cele spuse de Monica Adascalitei. In plus, preotii incriminati ar putea sa nu fie de confesiune ortodoxa.

Constantin Sturzu – purt. cuv. Arhiepiscopia Iasilor:Evident, dacă s-ar dovedi că este adevărat acest lucru, ar fi de o gravitate extremă. Am încercat să o contactăm pe doamna director pentru a ne preciza care sunt acei preoți și care sunt dovezile care îi încriminează. Din păcate, nici până la această oră dumneai nu a găsit timp pentru a se întâlni la birou cu reprezentații Protopopiatului Botoșani și ai Centrului Eparhial Iași. Telefonic, a furnizat, din memorie, câteva nume, dar din verificările noastre nu s-a confirmat, până acum, nici una dintre acuzații”.

Arhiepiscopia Iasilor ii cere Monicai Adascalitei sa precizeze care sunt preotii mentionati in sesizarile oamenilor.

Constantin Sturzu – purt. cuv. Arhiepiscopia Iasilor:Vizavi de declarațiile doamnei director Monica Adăscăliței, noi nu am putut oferi un punct de vedere oficial fără câteva date concrete, minimale. Exista (există încă) și posibilitatea ca la mijloc să fie o confuzie, cei incriminați să nu fie, de fapt, preoți ai Arhiepiscopiei Iașilor”.