Botosani | Aproape 100 de milioane de euro pentru rețele prin care nu va curge apa

apa-corlateni8

Prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny s-au aprobat 39 de proiecte pentru realizarea unor sisteme de alimentare cu apă sau pentru extinderea sistemelor existente. Mai devreme sau mai târziu, aceste investiții se vor realiza dar întrebarea este dacă va curge apa prin acele rețele.

Sistemul de alimentare cu apă al județului Botoșani este depășit din toate punctele de vedere. În multe zone ale județului singurele surse de apă sunt fântânile construite de oameni iar acolo unde există magistrale, acestea sunt vechi, subdimensinate și au pierderi foarte mari. Mai mult, din aceste rețele au fost racordate în ultimii ani comunele care și-au făcut sisteme de distribuție și au apărut probleme grave, Nova Apaserv fiind în imposibilitatea de a asigura apă populației.

Între timp s-a decis ca în următorii ani să se realizeze 39 de noi proiecte care vizează alimentarea cu apă în județul Botoșani. Este foarte bine dar ar trebui realizate și acele magistrale din care să fie branșate sistemele de distribuție realizate de primării.

Consiliul Județean Botoșani și Nova Apaserv au strategii, planuri și ne anunță că vor obține fonduri europene dar nu au fost în stare să finalizeze un proiect început în urmă cu mai bine de zece ani. An de an sunt probleme cu apa în zona Copălău – Flămânzi – Frumușica dar nu au făcut nimic. Conducta Ștefănești – Trușești – Ungureni este într-un stadiu avansat de degradare. Dorohoiul a început să aibă tot mai multe probleme cu apa.

Dacă Nova Apaserv și Consiliul Județean nu vor realiza magistralele care să asigure apa în toate zonele județului, multe dintre cele 39 de proiecte aprobate pe Programul Anghel Saligny riscă să rămână niște investiții care nu rezolvă problema oamenilor.

Text: Razvan Sauciuc/Btoline.ro

O parte din cele 39 proiecte aprobate:

Rețea de alimentare cu apă sat Tudor Vladimirescu, comuna Albești, județul Botoșani15 mil. lei
Extindere rețea de alimentare cu apă și  canalizare în comuna Bălușeni, Județul Botoșani13,5 mil. lei
Alimentare cu apa sat Cerchejeni ( Cerchejeni deal), comuna Blândești, judetul Botosani1,9 mil. lei
Extindere și modernizare sistem de distribuție apă potabilă în comuna Brăești, județul Botoșani12,3 mil. lei
Extindere rețea de distribuție apă potabilă și colectoare de canalizare în localitatea Broscăuți, județul Botoșani8,99 mil. lei
Înființare sistem de alimentare cu apă în comuna Cândești, județul Botoșani12,3 mil. lei
Rețea de alimentare cu apă și canalizare menajeră Sat Corni, Comuna Corni, Județul Botoșani Etapa II18 mil. lei
Extindere sistem de alimentare cu apă în localitățile Coșula, Buda, Pădureni și Șupitca, Comuna Coșula, Județul Botoșani7,6 mil. lei
Extindere rețea de alimentare cu apă potabilă în comuna Coțușca, județul Botoșani15 mil. lei
Construire sistem de alimentare cu apă și canalizare în comuna Cristinești, județul Botoșani13,5 mil. lei
Extindere sistem de alimentare cu apă în satele Strahotin și Iacobeni, comuna Dângeni, județul Botoșani9,3 mil. lei
Inființare sistem centralizat de alimentare cu apă în comuna Dersca, județul Botoșani12,3 mil. lei
Rețea de alimentare cu apă potabilă în Comuna Dimăcheni, județul Botoșani10 mil. lei