Bolnavii de cancer vor beneficia de consiliere psihologică gratuită, iar însoțitorii acestora de 45 de zile de concediu plătit

foto: humanium.org

A fost aprobată inițiativa legislativă a senatoarei PNL Nicoleta Pauliuc, conform căreia pacientul cu afecțiuni oncologice are dreptul la evaluare și consiliere psihologică gratuită, iar însoțitorul va beneficia de 45 de zile de concediu plătit şi tratament psihologic gratuit.

Concret, vor beneficia de minimum cinci şedinţe de consiliere psihologică, concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice în vârstă de peste 18 ani asiguratul care, cu acordul pacientului, îl însoţeşte pe acesta la operaţii şi tratamente medicale prescrise de medicul specialist.

„Ştiu foarte bine, inclusiv din experienţă proprie, că, de foarte multe ori, apropiaţii bolnavilor de cancer care îi însoţesc pe aceştia la tratament suferă o traumă psihologică la fel de mare ca pacientul însuşi. Tocmai de aceea am insistat ca statul român să le ofere acestora câteva şedinţe de consultaţii psihologice absolut necesare pentru a trece peste momentul greu. O astfel de legislaţie există şi în alte state europene. De asemenea, însoţitorii vor primi şi concediu atunci când merg cu bolnavii de cancer la tratament. Nu puţine sunt cazurile când bolnavii sunt singuri pe holurile secţiilor de oncologie ale spitalelor pentru că nu are cine să-i însoţească având în vedere că apropiaţii nu-şi pot lua liber de la serviciu”, a declarat iniţiatoarea legii, senatoarea Pauliuc, ea însăşi supravieţuitoare a  unei afecţiuni oncologice.

Legea adoptată de Parlamentul României este în acord cu Planul Naţional de Combatere a Cancerului prezentat recent de Administraţia Prezidenţială şi Ministerul Sănătăţii. Unul dintre elementele primordiale ale tratatării afecţiunilor oncologice la nivelul medicinei moderne (lucru cuprins şi în strategia europeană anticancer) este psihoterapia, existând studii care demonstrează că aceasta poate fi la fel de importantă ca tratamentul medicamentos în sine.

„Cred că acest proiect pe care l-am iniţiat cu inima deschisă şi despre care sunt sigur că va aduce puţină alinare bolnavilor de cancer şi apropiaţilor lor poate fi o mică picătură în oceanul de lucruri pe care statul trebuie să-l facă pentru a-şi proteja cetăţenii în faţa acestei maladii necruțătoare. Din discuţiile pe care le-am avut cu asociaţiile bolnavilor oncologici şi cu medicii specialişti, atât oncologi, cât şi psihoterapeuţi, o asemenea măsură este nu numai utilă, ci şi necesară. El este parte din necesarul legislativ cu care vine Strategia Naţională de Combatere a Cancerului. Din această perspectivă, votul de astăzi din Parlament este dovada vie că, dacă îți dorești cu adevărat să faci lucruri bune pentru cei din jurul tău, vei reuși ce ți-ai propus”, a afirmat Nicoleta Pauliuc.

Conform Globocan (cea mai mare şi integrată platformă din lume de urmărire a cazurilor de cancer), în România, în anul 2020, au fost înregistrate 98.886 de noi cazuri și 54.486 decese.

Legea urmează să fie trimisă spre promulgare Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis.

Intră în legătură cu echipa TeleM Iași!