Bogdan Cojocaru: „Este pentru prima oară când un Guvern refuză să discute bugetul într-o dezbatere transparentă în Parlament!”

bogdan cojocaru

„Guvernul PNL vrea să adopte pe furiș bugetul. Nu vrea să arate cum împarte banii publici, strânși din taxele plătite de cetățeni. Este pentru prima oară când un Guvern refuză să discute bugetul într-o dezbatere transparentă în Parlament.” menţionează Bogdan Cojocaru.

Deputatul explică ce înseamnă angajarea răspunderii Guvernului pe legea Bugetului:  „Trebuie spus că documentele publicate pe site-ul Ministerului Finanțelor permit doar o evaluare sumară a modului în care Guvernul va aloca banii în bugetul pentru anul 2020.Din aceste documente se pot observa reduceri de sume la mai multe ministere, dar nu se poate stabili ce programe sau activități vor avea de suferit în urma reducerii fondurilor. Toate detaliile legate de modul în care sunt alocați bani s-ar fi putut analiza în cazul unei dezbateri la nivelul Parlamentului, în cadrul comisiilor de specialitate, unde reprezentanții guvernului ar fi fost obligați să ofere toate datele necesare.Rezultă că angajarea răspunderii guvernului are drept scop ascunderea unor date privind modul în care se vor derula investițiile în 2020, dacă și cum se vor face investiții în spitale, dacă și cum se vor face investiții în autostrăzi. De asemenea, nu se poate stabili de la ce programe de sănătate publică vor fi tăiați banii care apar în minus la bugetul Sănătății.Toate aceste aspecte nu vor putea fi analizate de partide și de presă în cazul în care Guvernul își va angaja răspunderea. Altfel spus, Guvernul PNL nu vrea să spună ce va face cu banii publici plătiți de cetățeni prin taxe și impozite.” arată deputatul ieşean.