Bogdan Aurescu: „Problemele de furnizare a energiei electrice în R. Moldova apar din cauza bombardamentelor pe care Rusia le face în Ucraina”

Bogdan-Aurescu-1

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a anunțat că Republica Moldova are probleme cu energia electrică după ce Rusia a bombardat infrastructură civilă de tip energetic din Ucraina, iar statul ucrainean nu a mai putut să exporte energie electrică în Republica Moldova.

Bogdan Aurescu susține că țintele Rusiei asupra infrastructurii energetice a Ucrainei nu sunt doar atacuri teroriste, ci sunt crime de război.

„Problemele de furnizare a energiei electrice în Republica Moldova apar din cauza bombardamentelor pe care Rusia le face în Ucraina asupra infrastructurii civile de tip energetic. Pot fi numite şi aşa (atacuri teroriste – n.r.), dacă vorbim despre declaraţii cu caracter politic, însă este clar că, din punct de vedere al dreptului internaţional umanitar, aceste acatcuri asupra unor ţinte civile, în general asupra civililor, aşa cum face Rusia în Ucraina, încalcă dreptul internaţional umanitar şi sunt crime de război, de fapt”, a spus ministrul aseară la Digi 24.

Potrivit acestuia, România este cea care oferă acum sprijin Republicii Moldova.

„Ceea ce România a făcut la jumătatea lunii octombrie, primele bombardamente au vizat infrastructura energetică din Ucraina şi Ucraina nu a mai putut să exporte energie electrică în Republica Moldova, ceea ce noi am făcut este să intervenim prompt şi să furnizăm energie electrică Republicii Moldova. În acest moment, într-o formă sau alta, România furnizează Republicii Moldova între 80 şi 90 la sută din necesarul total de consum de energie electrică”, a mai spus ministrul.