Bogdan Aurescu a participat la reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai statelor Formatului București 9

descărcare (2)

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va participa joi, 31 martie, la reuniunea ministerială a Formatului București 9 (B9), care se va desfășura la Bratislava. La întrevederea miniștrilor de externe din statele de pe Flancul Estic al NATO de la Bratislava vor lua parte și reprezentanți ai NATO și SUA.

Reuniunea șefilor diplomațiilor din statele B9 are loc în contextul continuării agresiunii armate ilegale a Rusiei în Ucraina, cu afectarea gravă a civililor și a obiectivelor civile din Ucraina, și al efectelor negative la adresa securității regionale, europene și euroatlantice, generate de invazia rusă. De asemenea, reuniunea are loc în contextul Summitului NATO desfășurat la 24 martie la Bruxelles și al deciziilor acestuia.

În cadrul dialogului cu statele din Formatul B9, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va sublinia amenințarea reprezentată de Rusia la adresa securității regionale, europene și euroatlantice și va reitera, raportat la această nouă realitate de securitate, necesitatea de transformare și consolidare a posturii de descurajare și apărare a NATO pe termen lung, în special pe Flancul Estic și la Marea Neagră.

Ministrul Bogdan Aurescu va saluta deciziile liderilor adoptate la Summitul NATO extraordinar din 24 martie 2022, care au vizat consolidarea consistentă a prezenței aliate și întărirea securității pe întreg Flancul Estic, inclusiv prin constituirea unor noi Grupuri de Luptă, dintre care unul în România.

Șeful diplomației române va reitera relevanța consultărilor cu aliații reuniți în Formatul B9, în special în actualul context de securitate, precum și în perspectiva reuniunii miniștrilor de externe aliați din 6-7 aprilie 2022 de la Bruxelles.

În perspectiva Summitului de la Madrid care va avea loc în luna iunie, ministrul român va sublinia necesitatea ca viitorul Concept Strategic al NATO să reflecte, de o manieră adecvată, noile realități de securitate cu care se confruntă Alianța. În context, ministrul Bogdan Aurescu va sublinia și importanța Summitului B9 pe care Președintele României îl va găzdui la București, împreună cu omologul său polonez, înaintea reuniunii șefilor de stat NATO de la Madrid.  

Totodată, șeful diplomației române va reitera sprijinul constant al României acordat Ucrainei, precum și asistența umanitară furnizată Kievului și cetățenilor ucraineni de la începutul conflictului. Ministrul român va încuraja continuarea, de către aliați, a unei abordări angajante în raport cu Ucraina.

Întâlnirea de la Bratislava este cea de-a doua reuniune a Formatului B9 organizată de la debutul agresiunii militare ruse în Ucraina, după Summitul extraordinar din 25 februarie, co-organizat de Președintele României, domnul Klaus Iohannis, împreună cu omologul polonez. De asemenea, la 3 februarie 2022, ministrul Bogdan Aurescu a găzduit, la București, consultări ministeriale în format B9, cu participarea ministrului francez de externe și a omologului ucrainean, prin VTC.

Informații suplimentare

Formatul B9 este o iniţiativă lansată în 2015 de Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, şi de Preşedintele Republicii Polone, domnul Andrzej Duda, la care participă cele 9 state membre NATO situate pe Flancul Estic al Alianţei: Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria.

Formatul B9 este o platformă deosebit de utilă pentru aprofundarea dialogului și cooperării între aliații de pe Flancul Estic al NATO, în vederea articulării contribuției specifice a acestora la procesele în derulare din cadrul Alianței, în deplină concordanță cu principiile solidarității și indivizibilității securității tuturor statelor membre NATO.

Utilitatea Formatului B9 pentru coordonarea și consultarea transatlantică a fost reconfirmată recent inclusiv prin frecvența utilizării acestui format în dialogul cu SUA.