Bogatii si-au umplut piscinele desi 17 comune din Iasi au mari probleme cu apa

despagubiri-seceta

Seceta provoacă mari probleme în județul Iași. Temperaturile foarte ridicate au condus la o creștere a consumului de apă care a determinat apariția unor sincope în asigurarea serviciului de alimentare cu apă.

„De aceea, am convocat astăzi o întâlnire cu reprezentanții ApaVital, Consiliul Județean, Apele Române, Direcția de Sănătate Publică, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Direcția pentru Agricultură, ARSACIS pentru a discuta despre situația alimentării cu apă potabilă în județul Iași. Prioritatea noastră trebuie să fie asigurarea apei către populație, mai ales în condiții de temperaturi ridicate. Este și o situație de sănătate publică. La fel de adevărat însă este că sunt mari probleme cauzate de secetă în ceea ce privește cantitatea de apă disponibilă”, a spus prefectul Bogdan Cojocaru.

În 17 unități administrativ-teritoriale din județ existau astăzi restricții în alimentare. Datele sunt actualizate periodic pe site-ul ApaVital. O situație deosebită se întâlnește în zona Bivolari, unde sursa de apă este în județul Botoșani și operatorul din județul vecin a comunicat ca poate livra apă doar din două în două zile.

Conform reprezentanților ApaVital, în aceste zile s-au înregistrat consumuri record de apă din sistem. Astfel, pe Zona Metropolitană, față de un consum de 90.000 mc pe zi, s-a ajuns și la 113.000 mc. La Bârnova, de la 800 mc pe zi, luni s-a înregistrat un consum de 1.900 mc. În orele de vârf, consumul pe zona Bârnova a crescut și de patru ori. Coroborat cu lipsa de precipitații au rezultat sincope majore în unele localități.

„Facem un apel la un consum responsabil pana se refac rezervele de apă. Cei de la ApaVital au dat și câteva exemple în care cetățeni își umpleau piscine, udau gazonul, udau în gradină, deși situația este una destul de dificilă. Oficialii companiei de apă au mai spus că deocamdată în zonele urbane nu sunt probleme. Ele pot să apară punctual, în special în zona de Nord-Est a județului. Sunt oameni bătrâni care spun că nu au văzut așa probleme la acumulările de apă din județ. Având în vedere că în ultimii ani seceta a provocat probleme aproape în fiecare vară, am stabilit împreună cu reprezentanții tuturor instituțiilor prezente ca ApaVital să prezinte soluții, inclusiv pe termen lung, iar implementarea lor să fie monitorizată trimestrial”, a completat prefectul Bogdan Cojocaru.