“Boala Satului“ mai rea decat coronavirusul?

Sharing is caring!

Pacientii covid se lupta in timpul perioadei de infectare cu propriul psihic, iar mai apoi, cand au invins necazul, se lovesc de altul, mult mai dureros: ostilitatea din partea  celorlalti! 

Multi dintre cei care se imbolnavesc de coronavirus sunt respinsi de restul oamenilor iar la sate acest fenomen a capatat proportiile cele mai mari.

Salaoanele spitalelor sunt aproape pline cu pacienti infectati cu noul coronavirus. Aici, se dau mai multe lupte. Batalia dintre cadrele medicale si virusul ucigator dar si  lupta dintre pacint si propriul psihic. 

Liliana Luca- psiholog Clinician 

Traumele prin care trece o persoana bolnava, indiferent daca are covid-19, sau alt diagnostic , sunt aceleasi. Dincolo de starea de anxietate, de tristetea fireasca, chiar este o situatie reala in care creste frica. Frica este un instinct primar pe care noi nu il putem evita, pentru ca , pe deoparte ne duce la capacitatea de a ne autoproteja. 

Psihologii spun ca problemele  pe care le au persoanele ci timpul infectarii cu covid-19 sau dupa externare sunt intretinute de rautatea societatii. Iar toate acestea sunt alimentate de lipsa educatiei colective si a informarii. 

Liliana Luca- psiholog clinician 

Nu pot spune cum face  o persoana cand ajunge acasa. Din pacate, societatea in care traim, este din nou fata in fata cu lipsa de educatie, cu mentalitatea de“ ne ferim de celalat“  sau sa gasim tapul ispasitor

Dupa ce s-a tratat la spital de Covid 19 o mama dintr-o localitate din Iasi ajunsa acasa a dat de alta belea – boala satului. Satenii o marginalizeaza din cauza faptului  ca ea ar fi adus virusul in sat.

Prin povestea  ei a vrut sa traga un semnal de alarma, insa din frica de a nu fi aratata cu degetul de localnici, aceasta nu a vrut sa i se faca publice datele persoanale, nici vocea sau chipul. 

Sincron femei vindecata de coronavirus 

Ca si pacient covid, am avut de infruntat, nu doar boala propriu-zisa, ci si reactile negative ale oamenilor. Fiind dintr-un mediu rural, oamenii au tot felul de conceptii 

Eu nu am fost regatita pentru astfel de reactii si am avut de suferit din cauza vorbelor rautacioase. 

Nu doar ea traieste acest cosmar, si copiii ei  lupta cu vorbele rautacioase si respingerea din partea satenilor. 

Desi au iesit din periada de izolare, mama si copii prefera  sa nu iasa din curte pentru a evita atitudinea ostila a oamenilor din localitate.

Sincron 

Ce m-a durut cel mai tare a fost, ai mei copii ar putea suferi din aceasta cauza. Momentan, nici nu ii pot trimite afar din cute, sa se joace cu alti copii pentru ca vor fi batjocoriti si alungati, marginalizati, cu siguranta. 

Andreea,  o fosta pacienta covid si fosta  colega de salon cu mama batjocorita de sat spune ca se considera o norocoasa.  Mediul urban priveste cu alti ochi infectarea unui prieten sau cunoscut cu coronavirus. 

Cu o respinere usoara, dar cu o readaptare imediata, Andreea este privita de societatea in care traieste  ca si cum nu ar fi trecut prin aceasta boala. 

Andreea- fost pacient covid-19

Am intalnit aceste situatii ale colegilor din mediul rural, extreme de triste. Cumva ma gandescca sunt norocoasa ca stau in mediul urban. Am avut, intr-adevar, cateva episoade de reticenta din partea unor persoane, dar cred ca faptul ca am comunicat foarte mult pe tema aceasta si despre faptul ca am fost bolnava, i-a obisnuit pe multi dintre cei pe care ii cunos. Nu am avut parte de un asemenea tratament urat. 

Informarea corecta  din surse oficiale este singura cale de a intelege modul in care se transmite si evolueaza Covid 19, atrag atentia specialistii. 

shares