BNS cere marirea indemnizatiei de somaj

bani-femeie-numara-bani

Conform Blocului National Sindical, 703.000 de locuri de munca au fost pierdute in perioada 15 iunie – septembrie. 344.000 din aceste locuri de munca erau ocupate de persoane ce nu mai aveau un alt loc de munca. Aceste persoane sunt astazi someri si au nevoie de sprijin sa supravietuiasca si de asistenta pentru a-si gasi un loc de munca.

BNS cere modificarea mecanismului de calcul si implicit cresterea indemnizației de șomaj. Conform legii 112/1992, statul trebuie sa acorde o indemnizație de șomaj care să reprezinte minim 50% din salariul minim pentru cei care nu au contribuit la fondul de șomaj si minim 50% din ultimul salariul pentru cei ce au platit contribuții. BNS sustine ca statul incalca legea in momentul de fata.

Pentru absolvenții care nu au contribuit la fondul de șomaj, cuantumul indemnizației de șomaj ar trebui sa fie cel puțin 50% din salariul minim net, adică 673 lei, ori indemnizatia este in prezent de 250 lei. Pentru un salariat care a castigat anterior intrarii în șomaj un salariu egal cu salariul minim pe economie – cuantumul ar trebui sa fie 673 lei, iar in acest moment, un șomer cu vechime mai mică de 3 ani primeste 375 lei.

Pentru cei cu vechime între 3 si 5 ani indemnizația este in acest moment 442 lei. De asemenea, pentru un salariat care a castigat anterior intrarii in somaj, un salariu egal cu salariul mediu pe economie, cuantumul indemnizației de somaj ar trebui sa fie 1591 lei