BNR ar putea majora dobânda-cheie la 7%, în sedința din 10 ianuarie. Cresc iar ratele la credite

bani-1-scaled-e1633599785965

Banca Natională a României (BNR) ar putea decide să majoreze dobânda-cheie la 7%, în lupta cu valul de scumpiri din ultimele luni. Decizia, ce ar urma să fie luată în ședința din 10 ianuarie 2023, vine în contextul în care săptămâna aceasta sunt aşteptate datele oficiale referitoare la inflaţie, care vor arăta o creștere record a prețurilor, de circa 16.6% pe anul 2022.

Marți, pe 10 ianuarie, Consiliul de Aministraţie al BNR are o nouă şedinţă, iar un comunicat oficial cu privire la deciziile luate este așteptat în jurul orei 15:00.

Cert este că evoluţia dobânzilor şi, eventual, utilizarea altor instrumente de politică monetară pentru încetinirea inflaţiei sunt principalele subiecte pe ordinea de zi. Potrivit Economica.net, care citează ultimul raport publicat de ING Bank şi semnat de economistul şef al băncii, Valentin Tătaru, ne putem aştepta ca Banca Națională să mai utilizeze încă o dată pârghia de majorare a dobânzilor pentru a ţine în frâu inflaţia.

„Contextul amplu de lichiditate estompează relevanța ratei de politică monetară. Cea mai recentă decizie privind rata de  politică monetară. Noi favorizăm cu strictețe o creștere cu 25 de puncte de bază, la 7,00%, împotriva unei decizii de păstrare nemodificată a dobânzii cheie. În orice caz, piețele ar putea fi destul de indiferente față de decizie, deoarece contextul amplu de lichiditate estompează semnificativ relevanța ratei de politică monetară. În ceea ce privește IPC, ne așteptăm ca inflația de la sfârșitul anului 2022 să fi atins 16,6%, deși surprizele negative nu pot fi excluse”, a fost de părere Valentin Tătaru, economist şef al ING Bank România.

Este posibil ca majorarea dobânzii-cheie, ce ar putea fi decisă în ședința BNR din 10 ianuarie, să fie singura din 2023, crede Adrian Codîrlaşu, vicepreşedintele CFA România, deoarece se aşteaptă ca vârful inflaţiei să fi fost deja atins odată cu nivelul de 17% din luna noiembrie.