Blue Monday 2024. 15 ianuarie este cea mai deprimantă zi a anului

Blue Monday, sau „Lunea cea tristă”, este numele oferit zilei de luni din a treia săptămână a lunii ianuarie, fiind considerată ca cea mai deprimantă zi a anului.

Blue Monday 2024 pică pe data de 15 ianuarie. Această zi este considerată cea mai deprimantă zi din an, când mai mulți factori precum vremea mohorâtă, lipsa luminii naturale, întoarcerea la muncă după sărbătorile de iarnă sau datoriile acumulate se manifestă printr-o stare de tristețe și melancolie. Conceptul „Blue Monday” a apărut în 2005 și îi aparține psihologului britanic Cliff Arnall.

Blue Monday este un termen care a fost creat pentru a descrie ziua de luni a ultimei săptămâni pline a lunii ianuarie, adică a treia zi de luni din acea lună. Se spune că această zi este considerată cea mai tristă zi a anului. Conceptul a fost dezvoltat de către psihologul Cliff Arnall.

De ce Blue Monday 2024 este pe 15 ianuarie

În anul 2005, postul de televiziune britanic Sky Travel a preluat această știre și a comunicat-o în presă ca pe un concept științific, în scopul de a încuraja oamenii să facă achiziții de călătorii. Cu toate acestea, conceptul Blue Monday a fost întâmpinat cu critici dure din partea comunității științifice, iar chiar și Cliff Arnall s-a distanțat de propria teorie, conform Healtheuropa.com.

Din 2005 încoace, cea de-a treia zi de luni din ianuarie este numită „Blue Monday” și este considerată cea mai tristă zi din an, pentru că mai mulți factori contribuie la o stare de deprimare. Anumite statistici au relevat că în această zi a anului multe persoane se simt mai triste sau mai puțin încrezătoare.

Un factor care predispune la melancolie este vremea mohorâtă, în special pentru cei care locuiesc în emisfera nordică. Temperaturilor scăzute li se adaugă şi faptul că soarele apune devreme, fiind cunoscut faptul că lipsa luminii naturale poate contribui la o stare de spirit proastă.

Al doilea factor luat în calcul de psiholog este acumularea de datorii. După cheltuielile din perioada sărbătorilor de iarnă, mulţi oameni trebuie să fie cumpătaţi în luna ianuarie, ori chiar să achite datoriile acumulate.

Un alt motiv de melancolie ţine de contrastul dintre perioada veselă de sfârşit de decembrie, un sezon al vacanţelor, şi reluarea lucrului, la început de an. În plus, a treia zi de luni din ianuarie este şi o perioadă în care cei care au avut rezoluţii pentru noul an pot constata că nu s-au ţinut de ele, ceea ce agravează sentimentul de tristeţe.

Teoria despre „Blue Monday” a apărut în 2005 și îi aparține psihologului britanic Cliff Arnall. Acesta a creat o formulă matematică elaborată pentru a calcula care este ziua cea mai deprimantă din an. A luat în considerare mai mulți factori: condiţiile meteorologice, nivelul datoriilor acumulate, câte zile au trecut de la sărbătorile de iarnă, câte zile au trecut de la încălcarea obiectivelor (așa-zisele „rezoluții”) trasate pentru noul an şi nivelul scăzut de motivaţie.

În ianuarie, organismul uman se resimte după consumul de alcool şi dulciuri din luna decembrie, conturile bancare sunt aproape de cota de avarie din cauza cadourilor de Crăciun şi a petrecerilor de Revelion. În plus, vor mai trece câteva luni până când lumina diurnă va creşte considerabil și nivelul de vitamina D din organism va putea să se regenereze prin expunerea naturală la razele solare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *